Återställning av grävningsarbetet
Här hittar du de krav och riktlinjer som gäller vid återställningnen av ett grävningsarbete.
Temporär återställning
Region Gotland ansvarar för den slutliga återställningen av arbetet. Innan den slutliga återställningen ska en temporär återställning göras. De riktlinjer som gäller för den temporära återställningen är:
- Gatan eller vägen ska återställas upp till ytan
- Överytan på belagd väg ska förses med provisorisk beläggning av oljegrus
- Arbetet ska utföras enligt AMA-anläggning.
Slutlig återställning utförs av teknikförvaltningen och debiteras enligt en fastställd taxa.
Återställning av grönytor och i närheten av träd
Efter slutfört arbetet vid grönytor eller i närheten av träd ska marken återställas utan dröjsmål. Återställning ska ske fackmannamässigt. Efter återställningen klaranmäler du ditt arbete och Region Gotland kommer att granska arbetet.
Har grönyta eller planteringsyta skadats vid arbetet ska den återställas upp till ytan. Slutlig återställning sker av teknikförvaltningen och debiteras enligt en fastställd taxa.
Återställning av förorenad mark
- När du utför grävarbeten på förorenad mark kan det krävas att du återställer marken på ett särskilt sätt efter avslutat arbete. Detta kan innebära att du behöver återställa markens naturliga tillstånd, eller att du behöver ta bort och deponera förorenade schaktmassor på ett säkert sätt.
- Regler för återställning av schaktmassor och återställning kopplat till förorenad mark styrs av Miljöbalken, och den ansvariga myndigheten på Region Gotland är Miljö och hälsa. Det är viktigt att du följer deras anvisningar och krav för att säkerställa att arbetet utförs på ett säkert sätt för både människor och miljö.
- Vid återställning av schaktmassor kan det krävas att deponera massorna på en anläggning som har tillstånd för att ta emot förorenade massor. Det är också viktigt att schaktmassorna inte sprids till angränsande områden som inte är förorenade.
- Om marken har förorenats på grund av en tidigare verksamhet är det viktigt att marken återställs på ett sätt som minimerar riskerna för fortsatt förorening. Detta kan innebära att förorenade schaktmassor måste tas bort och deponeras på ett säkert sätt, eller att marken måste saneras innan återställning kan ske.
- Om du är osäker på vilka regler som gäller för återställning av schaktmassor eller återställning kopplat till förorenad mark, kan du kontakta Miljö och hälsa på Region Gotland för rådgivning och vägledning. De kan också ge dig information om vilka åtgärder som behöver vidtas för att ansöka om tillstånd för att utföra arbeten på förorenad mark.
Temporär återställning vintertid
Grävarbeten utförs lämpligen under den del av året då marken är tjälfri. Slutlig återställning utförs vanligtvis mellan april till och med november. För grävarbeten där asfaltåterställning inte kan utföras innan vintern gäller:
- Grävningar som utförs i trafikerade ytor från mitten av november till slutet av april skall temporärt återställas med kallmassa efter arbetets slut.
- Kallmassan ska läggas i hålet och ersätta de 9 cm 0–18 grus som annars föreskrivs. Kallmassa ska alltid packas med vibratormaskin.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 13 juni 2024