Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Den sökandes, Region Gotlands och ledningsägares ansvar

Här hittar du vilket ansvar som faller på dig som ansöker om tillstånd samt vilket ansvar Region Gotland och du som ledningsägare har.

Den sökande

Du som sökande ansvarar för att ansöka om och få de tillstånd, dispenser, bygglov och marklov som behövs i god tid innan arbetets start.

  • Den sökande ansvarar för att berörda fastighetsägare och verksamhetsinnehavare meddelas vid gatuavstängningar och närliggande grävarbeten. Vid större arbeten ska även allmänheten meddelas. Detta skall alltid göras när framkomligheten begränsas genom totalavstängning. Använd mallen för kommunikationsplanen. Din kommunikationsplan ska innehålla vilka kommunikationsinsatser som ska genomföras, tidplan, målgrupper, informationskanaler och vem som är ansvarig.
  • Den sökande ansvarar för att arbetet efterföljer de tillstånd som blivit granskade. Detta innebär att ni visar hänsyn till övriga trafikgrupper samt boende som finns i området för arbetet. Arbetet får till exempel inte pågå utanför grävtillståndets avsatta tid. (Tiden för arbetet i ansökan är det som gäller för hela tiden. Eventuella andra tider i bifogade filer är inte gällande.)
  • Den sökande svarar mot markförvaltare, väghållare och andra ledningsägare samt mot tredje man för skador. Du ansvarar också för förlust och intrång som kan uppkomma under arbetet. Under arbetet är den sökande skyldig att se till att skyltar och avstängningar är hela och rena under hela entreprenadtiden.
  • Den sökande ansvarar för att samtlig personal på en vägarbetsplats ska ha grundläggande kompetens innan arbetet påbörjas. Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa eller olycksfall på arbetsplatsen. I de fall en utförare är utsedd till BAS-P eller BAS-U har utföraren även ansvar för uppgifter kopplade till byggarbetsmiljösamordning.
  • Krävs det att markundersökningar eller geotekniska beräkningar görs är det du som sökande som ansvara för att dessa utförs.

Den sökande ansvarar för att en egenkontroll eller förbesiktning av arbetsplatsen innan start utförs. Egenkontrollen är av nytta för entreprenören eftersom dokumentationen gör att arbetet går att följa upp och är ett sätt att visa att anvisningarna har följts. Det är även en försäkring för utföraren.

Egenkontrollen ska fungera som underlag vid besiktning och garantibesiktning av planerade arbeten. De ska bestå av fotografisk dokumentation av arbetsplatsen. Region Gotland förbehåller sig rätten att även utkräva dokumenterad egenkontroll under och efter avslutat grävarbete.

Vid exploateringsprojekt görs särskild överenskommelse om dokumentation med Region Gotland i samband med projektstarten.

Innan grävningsarbetet klaranmäls till Regionen ska fotodokumentation av arbetet också skickas till: gravtillstand.ta-plan@gotland.se.

Region Gotland

Det är Region Gotlands ansvar att granska och besluta om grävtillstånd, trafikanordningsplaner, planeringsunderlag och ansökningar om lokala trafikföreskrifter. Regionen ansvara även för att all information som lämnas in publiceras enligt gällande rutin i våra system och informationskanaler. För att säkerställa att tillstånd och trafikanordningsplaner efterföljs så är regionen ansvarig för att utföra kontroller och slutbesiktningar.

Ledningsägare

  • Ledningsägaren är ansvarig för ledningen även om denna är tagen ur drift. Ledning som­­­ tagits ur drift men som lämnats kvar ska proppas på varaktigt sätt. För att undvika onödig belastning ska ledningar som tas ur drift, om behov föreligger, avlägsnas på ledningsägarens bekostnad. Detta sker normalt sett i samband med att ledningarna ersätts med nya.
  • Ledningsägaren svarar gentemot Regionen samt tredje man för all skada, förlust, men och intrång som kan uppkomma till följd av anläggningens utförande, bibehållande, nyttjande eller borttagande.
  • Ledningsägare ansvarar för sina beteckningar, skötsel, underhåll och utbyten, liksom för eventuella skador som förorsakas av dessa.
  • Ledningsägare har möjlighet att innan ansökan om grävtillstånd och TA-plan skicka in ett planeringsunderlag för arbetet. Planeringsunderlaget kan sedan ligga till grund för grävtillståndet. Planeringsunderlaget kan inte användas som ett substitut för grävtillstånd och TA-planer.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 juni 2024