Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Infektionsverktyget

Infektionsverktyget (IV) är ett nationellt stöd som används för att dokumentera, lagra samt återkoppla information om vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning. Syftet är att förebygga vårdrelaterade infektioner, förbättra följsamheten till rekommenderade behandlingar samt minska bruket av bredspektrumantibiotika.

Dokumentation i Infektionsverktyget sker via TakeCare, informationen lagras på nationell nivå och återkopplingen till vårdverksamheterna sker i ett särskilt Rapportverktyg.

Införande Region Gotland sker i flera steg

Barnhälsovårdens och primärvårdens vårdenheter i TakeCare kommer inte bli kopplade till Infektionsverktyget. Likaså gäller vissa vårdenheter som ordinerar antibiotika i låg utsträckning.

Från och med 14 januari måste användare vid ordination av antibiotika registrera en ordinationsorsak samt ange om det är en samhällsförvärvad eller vårdrelaterad infektion.

För mer information om registrering av ordinationsorsak, se TakeCare Funktionsbeskrivningar som finns under Publikaitoner i TakeCare (jordgloben). Välj TakeCare/TakeCare - Funktionsbeskrivningar och sök sedan på Infektionsverktyget.

Under 2025 tas arbetssätt gällande registrering av de in- och utfartstermer som är mappade till Infektionsverktyget fram.

För mer information se Registrera riskfaktorer i Infektionsverktyget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under 2025 introduceras berörda verksamheter i Rapportverktyget. Rapportverktyget används för att på verksamhetsnivå skapa underlag som används i förbättringsarbetet att minska vårdrelaterade infektioner och öka följsamheten till riktlinjer kring antibiotika.

Information och utbildning

Tester i TakeCare ska så långt som möjligt utföras i TakeCare Utbildningsmiljö. Ikonen TakeCare Utbildning 1 finns på samtliga datorer som har TakeCare Produktionsmiljö installerat. Det som registreras i utbildningsmiljön rensas bort vid varje dygnsbryt.

Relaterad information

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 december 2024