Nytt stöd för enklare samverkan mellan skola, vård och omsorg
Nu finns ett nytt ramverk för samverkan mellan skola, vård och omsorg. Ramverket ska skapa samsyn och kontinuitet och ge dig som medarbetare eller chef tydliga riktlinjer som stöd i det dagliga samarbetet.
Socialnämnden (SON), Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN), Barn- och utbildningsnämnden (BUN) och Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) fastställde i början av februari 2025 ett nytt ramverk för att säkerställa samsyn om viktiga gemensamma områden.
Ramverket ska bidra till kontinuitet över tid och underlätta för medarbetare och chefer att samarbeta över organisatoriska gränser. Fokus ligger på de viktigaste gemensamma områdena mellan skola, vård och omsorg. För att ge ett konkret stöd i vardagen finns gemensamma riktlinjer kopplade till ramverket, som beskriver hur samarbetet ska fungera samt tydliggör arbetssätt, roller, förväntningar och ansvar. Ramverket bygger vidare på, och ersätter, flera tidigare överenskommelser.
Ta del av ramverket på Docpoint
Du som samarbetar mycket mellan förvaltningarna, ta dig tiden att läsa igenom de delar av ramverket som är relevanta för just dig och ditt arbetsområde.
Du hittar ramverket i sin helhet på Docpoint, via länken nedan
Exempel på riktlinjer kopplade till ramverket:
- STY-43351- Samarbete kring hälso- och sjukvårdsinsatser på primärvårdsnivå
Tydliggör arbetssätt, roller, förväntningar och ansvar för samarbete mellan sköterska och läkare från SOF och HSF. - STY-42842-Samarbete kring barn- och unga med misstänkt eller konstaterad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning
Tydliggör uppdrag och ansvar och främjar ett enhetligt arbetssätt mellan HSF, UAF och SOF så att barn (6-17 år) med npf får tidiga insatser, adekvat stöd och vid behov utredning och behandling.
–Det är bra att vi nu får ett tydligare ramverk som stärker samverkan mellan skola, vård och omsorg. Vi har länge drivit på för mer strukturerade och effektiva samarbeten mellan förvaltningarna, där resurser används bättre och insatser samordnas för att ge invånarna en mer sammanhållen och kvalitativ välfärd. Det är avgörande att detta inte stannar vid fina ord, utan att det leder till verkliga förbättringar i vardagen. Därför kommer vi att följa upp att ramverket verkligen gör skillnad och leder till konkreta resultat.
Mikael Blad (M) 1:e vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 februari 2025