Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i korthet

Illustration med bilder från hälso- och sjukvården

Illustration med bilder från hälso- och sjukvården

På dagens sammanträde behandlade nämnden bland annat verksamhetsplan 2025-2029, tandvårdstaxa inför 2025, intern budgetfördelning, hälso- och sjukvårdens lokalbehov 2026-2035 samt ekonomisk månadsrapport för oktober.

Nedan presenteras endast ett urval av alla ärenden från dagens sammanträde. Om du vill fördjupa dig i något ärende kan du läsa mer i kallelsen och handlingarna.

Verksamhetsplan 2025-2029: Gotländsk vård i framkant men med fortsatt ekonomiska utmaningar

Hälso- och sjukvårdsnämnden antar förvaltningens verksamhetsplan 2025-2029. Den beskriver förutsättningar, mål och prioriteringar och fokusområden 2025.

Region Gotlands hälso- och sjukvård har högt förtroende bland invånarna och god tillgänglighet, där 88 procent upplever tillgång till nödvändig vård. Samtidigt står hälso- och sjukvården och tandvården för en fortsatt stor utmaning vad gäller ekonomiskt underskott, att möta ökade vårdbehov, säkra kompetensförsörjning och arbetsmiljö, samt hantera omfattande utvecklingsbehov.

Filip Reinhag, nämndordförande (S):
- Verksamhetsplanen tar fasta på viktiga utvecklingsområden för gotländsk sjukvård. Ett förstärkt fokus på friskfaktorer är särskilt viktigt för att stärka arbetsmiljön för våra anställda. Vårt arbete med att minska hyrpersonal och förstärka primärvården fortsätter.

Tandvårdstaxa inför 2025

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Gotland föreslår ingen höjning av tandvårdstaxan för 2025, trots ökade kostnader för löner och lokaler. Gotlands priser ligger redan 28 procent över statens referenspriser, vilket gör regionen till en av de dyrare i Sverige. Arbetsutskottet har begärt kompletterande beräkningar för att bedöma hur mycket taxan skulle behöva höjas för att täcka kostnadsökningarna.

Hälso- och sjukvårdsnämnden tar emot informationen och lägger den till handlingarna.

Intern budgetfördelning inför 2025

Den gotländska hälso- och sjukvården står inför stora ekonomiska utmaningar. Budgeten för 2025 innehåller inga större ambitionshöjningar, utan fokus ligger på att täcka nödvändiga kostnader, fortsätta att finansiera primärvårdens omställning för att stärka läkarbemanningen, men i övrigt att fortsätta att effektivisera verksamheten för att minska underskottet. Trots ett budgettillskott på 124,3 miljoner kronor kvarstår ett gap på 110–135 miljoner kronor mellan behov och budget.

Hälso- och sjukvårdsnämnden antog förvaltningens förslag till intern budgetfördelning för 2025.

Filip Reinhag, nämndordförande (S):
- Det är ett synnerligen ansträngt ekonomiskt läge för svensk och gotländsk sjukvård. Minskade statsbidrag och kraftigt ökande kostnader för bland annat läkemedel, materiel och analyser försätter oss i en svår situation som kommer kräva stora ansträngningar på alla nivåer för att möta. Utrymmet för satsningar är obefintligt och vi måste öka ansträngningarna att få gehör för behovet av ökat statligt ansvar för specifikt den gotländska sjukvården.

Ekonomisk månadsrapport efter oktober månad

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen rapporterar att prognosen för året ligger kvar på ett underskott på 112 miljoner kronor, men att det finns risker gällande utomlänsvård och läkemedel, samt osäkerhet kring slutlig tilldelning av statsbidrag.

Rapporten i korthet

  • Resultat mot budget, utfall avviker med -108 miljoner kronor eller -6 procent.
  • Nettokostnadsutveckling jfr mot föregående år är 73 miljoner kronor eller 4 procent.
  • Kostnad för inhyrd personal inkl. bostäder för dessa fortsätter att sjunka i förhållande till 2023, ned 70 miljoner kronor eller 42 procent. Kostnaden för egen personal ökar med 72 miljoner kronor eller 7 procent, varav lönerevision och övertagande av njursjukvård står för cirka 60 procent av ökningen.

Hälso- och sjukvårdens lokalbehov 2026-2035

Hälso- och sjukvården står inför omfattande lokalbehov inom flera medicinska specialiteter. Ett strategiskt beslut om Visby lasaretts framtid är högprioriterat. Under tiden pågår ombyggnationer för att säkerställa ändamålsenlig vård. En förstudie på Korpenområdet undersöker behovet av ombyggnationer och eventuellt behov av ny vårdcentral. Om förslagen realiseras krävs betydande investeringsmedel.

Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställer lokalbehov för år 2026-2035 och lämnar den vidare till regionstyrelsen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 november 2024