Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Framgångsrikt utvecklingsarbete gav ökad kontinuitet

Vårdcentralen Wisby Söders arbete med tvärprofessionella personalteam har resulterat i en stabilare arbetsplats med bättre patientflöden.

Utvecklingsresan mot ett teambaserat arbetssätt på Wisby Söder startade 2019 då Hans Brandström, distriktsläkare och medicinskt ledningsansvarig läkare, hade som mål att öka kontinuiteten så att fler besök skulle ske med samma doktor.

Wisby Söder hade haft problem med mycket avvikelser som gällde både vården och arbetsmiljön. Personalen upplevde flödet runt de 14000 listade patienterna som spretigt och rörigt. Från patienthåll kom många klagomål som handlade om att ”nu fick jag träffa en ny doktor igen som fick ägna halva mötet åt att läsa min patientjournal”.

Kontinuitetsteam bildades för läkare

Men hur skapar man kontinuitet så att patienterna får träffa samma sjukvårdspersonal med dagens läkarbrist och många vikarier? På försök skapade man först så kallade kontinuitetsteam för läkare, där man parade ihop hyr- och timvikarier med de fasta läkarna. Detta gav snabbt goda resultat på kontinuitet för patienterna.

Fördelar med det teambaserade arbetssättet är att kontinuiteten ökar inom hela verksamheten och att söktrycket minskar på sikt i och med att patienttryggheten ökar. Med färre personer involverade håller vården en bättre kvalitét.

– Har man en och samma doktor så kommer man snabbare till diagnosticering. Det blir bättre kvalitét på vården med färre involverade, säger Carl Dahlbom planerare och verksamhetsutvecklare som tillsammans med Hans Brandström inledde arbetet med läkarkontinuitet.

Personalen kom med utvecklingsförslag

Pandemin drev på utvecklingen. Att låta patienterna sitta tillsammans i väntrummen och smitta varandra under pandemin var ingen bra idé och Wisby söder började boka in även de som sökte vård akut. Det skapade en mycket lugnare och bättre arbetssituation och man upptäckte också att digitala möten ofta fungerade lika bra.

– Drivkraften att hitta lösningar på upptäckta och påtagliga problem kom inifrån och tankar om vinsterna med team framfördes av personalen på många olika sätt, berättar Katarina Struwe Orleifson, verksamhetschef på Wisby Södra.

– Vi diskuterade olika lösningar och vi ville prova att bygga på de befintliga läkarteamen. Inför sommaren 2023 bestämde vi oss för att lägga till distriktssköterskor, medicinska sekreterare, samtalsbehandlare och undersköterskor för att få kontinuitet redan vid triageringen, fortsätter Katarina.

Träffar patienten i hela sitt sammanhang

En möjlighet hade kunnat vara att skapa teamen runt olika diagnoser eller patientgrupper, men valet föll istället på att skapa teamen runt personalgrupperna. Personalteamen gjorde att det blev lättare att samverka och planera kring patienterna. Teamen gjorde också att det blev lättare att behålla helhetsperspektivet vilket är en stor fördel om man har flera multisjuka patienter.

– Vi väljer att ha tvärprofessionella personalteam som bas. Det gör att vi träffar patienten i hela sitt sammanhang och kan följa patienten under hela livet. Det breda allmänmedicinska uppdraget är ledstjärnan som man kan vara så stolt över, berättar Katarina.

Stabilare arbetssituation

Den ökade kontinuiteten och stabilare arbetssituationen har även bidragit till att arbetsplatsen fått bättre rykte och att det blivit lättare att rekrytera personal de senaste åren. Idag har Wisby söder fem allmänspecialister, tre AT-läkare och tre ST-läkare.

– Wisby Söder är numera en etablerad utbildningsvårdcentral. Flera AT-läkare har valt att stanna som ST-läkare vilket är ett gott betyg både till våra skickliga handledare och till vårdcentralens enormt engagerade personal i övrigt, säger Katarina.

Trots detta är flera listor fortfarande tomma och nyrekrytering pågår idag för fullt. Samtidigt fortsätter man även att jobba vidare med att utveckla och förfina metoderna med hjälp av bland annat Gröna Korset.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 november 2024