Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Tillsammans stärker vi vård och omsorgskedjan för sköra äldre

ordmoln

Primärvårdens fortbildningsforum för distiksläkare och distriktssköterskor var navet i en förvaltningsövergripande fortbildningssatsning om sköra äldre.

Eftermiddagen den 13 mars var aulan på Visby lasarett fullsatt av läkare och sjuksköterskor involverade i vård och omvårdnad av sköra äldre. Mötet hade även deltagare via zoom, några satt tillsammans med arbetskamrater på sin arbetsplats och andra hade loggat in enskilt. Uppskattningsvis deltog drygt 100 personer från alla 6 vårdcentraler och Visby lasarett (HSF), och från hemsjukvård och särskilda boenden (SOF) runt om på Gotland.

– Distriksläkarforum ordnas av läkare i primärvården och samordnas en gång per termin med distriktssköterskeforum. Den här gången valde vi att bredda målgruppen för att skapa en mötesplats där läkare och sjuksköterskor från hela vårdkedjan för sköra äldre kunde få gemensam kunskap som utgångspunkt för fortsatt gemensamt arbete, säger Susanna Althini, allmänmedicinskt sakkunnig i primärvårdsledningen.

Med medel från kunskapsstyrningen kunde vi bjuda in Johan Herlin Ejerhed, specialist i internmedicin och verksamhetschef Capios SÄBO i Sthlm, som föreläsare. Med sin bakgrund i sjukhusvården och nuvarande uppdrag som ansvarig för vård på SÄBO såg vi att han kunde tillföra det breda perspektivet med sina föreläsningar ”Akut sjuk eller döende” respektive ”Konfusion”.

Någon som länge sett ett problem med vården av sköra äldre på lasarettet, är överläkare Tomas Angerth, som tillsammans med sjuksköterska Daniel Holmberg på akutmottagningen tagit initiativ till ett projekt för att förbättra omhändertagandet på akuten och på vårdavdelningarna. I ett tidigt skede av projektet kontaktade Tomas Susanna och den här eftermiddagen blev en del i att knyta ihop det som händer på lasarettet med det som händer före och efter vårdtiden.

I primärvården är kontinuitet i vården ett kärnvärde och en förutsättning för att alla som blir sköra ska få den vård de behöver. I slutet på februari tog Region Gotland, som första region i Sverige, beslut om en gemensam riktlinje om fasta kontakter i vård och omsorg. Utifrån riktlinjen vill vi intensifiera arbetet med att utse och synliggöra de fasta kontakter som är involverade runt varje patient, samt förtydliga deras uppdrag.

Du som missade föreläsningarna kan se zoom-inspelningar här:

Akut sjuk eller döende? Johan Herlin Ejerhed
Konfusion, Johan Herlin Ejerhed

Några andra tips på web-utbildning för vård- och omsorgspersonal och ledare i vård och omsorg:
När livet lämnar
Lindring bortom boten

Här kan du läsa riktlinjen

Riktlinje – Fasta kontakter i vård och omsorg

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 november 2024