Fortsatt stort förtroende för hälso- och sjukvården - fler är positiva till 1177.se och digital teknik
Gotlänningarnas förtroende för hälso- och sjukvården är stort och fler är positiva till vård, konsultation och behandling med hjälp av digital teknik. Det visar resultaten från Hälso- och sjukvårdsbarometern 2023, en årligt återkommande nationell befolkningsundersökning.
Förtroendet för den gotländska vården är fortsatt stort. Åttioen procent svarar att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för sjukhuset. Sextioåtta procent svarar att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för vårdcentralerna i regionen.
- Jag känner mig otroligt stolt över det stora förtroendet från gotlänningarna. Jag vill rikta ett stort tack till alla medarbetare och chefer som varje dag fortsätter att göra skillnad genom att ge en god vård till behövande på Gotland, det säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.
Positiva till digitala tjänster
Andelen gotlänningar som är mycket positiva eller ganska positiva till att t.ex. boka besök och läsa sin journal med 1177s e-tjänster har ökat något och är högst i landet:, 83 procent är positiva.
Andelen som är mycket positiva eller ganska positivt inställda till vård, konsultation och behandling med hjälp av digital teknik (till exempel videosamtal med läkare eller annan vårdpersonal) har ökat från 43 procent till 50 procent.
Andelen som är mycket positiva eller ganska positivt inställda till att kunna vårdas hemma genom hembesök av vårdpersonal varvat med stöd av digital teknik ökar något och uppgår till 58 procent.
Tillgänglighet och väntetider
- 88 procent instämmer helt eller delvis i att de har tillgång till den sjukvård de behöver.
- 75 procent instämmer helt eller delvis att väntetider till besök på vårdcentral är rimliga.
- 66 procent instämmer helt eller delvis att väntetider till besök och behandling på sjukhus är rimliga.
Bakgrund
Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning som avser att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård. Datainsamlingen för 2023 års undersökning genomfördes under april – juni samt september – november. På Gotland har över 1000 personer har besvarat undersökningen.
Resultaten finns på Vården i siffror och SKR:s hemsida.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 maj 2024