Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Vilken primärvård vill vi erbjuda? Satsning på handledare för ST-läkare

Gruppfoto av deltagare

I förra veckan har allmänläkare från alla vårdcentraler deltagit i en allmänmedicinsk handledarutbildning för att tillsammans med primärvårdsledningen skapa samstämmighet kring vad som är viktigt i rollen som allmänläkare.

Handledarutbildningen är den första i sitt slag och syftar till att stärka allmänläkarna i sin yrkesroll så att de står bättre rustade att hantera vardagen i primärvården.

– Vi har valt att göra den här handledarkursen tillsammans med specialister och ST-läkare som snart blir specialister i allmänmedicin. Vi ville få ett tillfälle att diskutera vad allmänmedicinens kärna är, och vad som är viktigt på riktigt att veta om sig själv som människa för att kunna hantera sin yrkesroll på ett professionellt och yrkesskickligt sätt. Det är en viktig utgångspunkt för handledning i allmänmedicinsk riktning, säger Susanna Althini, allmänmedicinsk sakkunnig i primärvårdsledningen som var arrangör tillsammans med primärvårdschef Lena Bäckström.

Primärvården är det nav som framtidens hälso- och sjukvård ska rotera kring och det finns ett behov av fler allmänläkare och strukturer för att kunna utbilda kunniga allmänläkare som trivs med att vara fast läkarkontakt för sina patienter. Mot den bakgrunden har kursen också handlat om hur verksamheterna kan utvecklas för att leverera bästa möjliga vård till gotlänningarna, som ska känna att de får en kompetent medicinsk bedömning som utgångspunkt för vård och hälsofrämjande stöd.

– Allmänläkarens uppgift är att göra en bedömning av det medicinska, fånga in, utreda och behandla sjukdom när det finns sjukdom och att hjälpa till att återta hälsa när det finns ohälsa - och skilja på det. Samtidigt får vi varken lämna patienten i sticket eller utsätta dem för medicinska åtgärder som inte kan hjälpa mot orsaken till att man inte mår bra. Vi måste göra kloka kliniska val tillsammans med våra patienter, säger Susanna.

Kan satsningen öka attraktionskraften för fler att vilja bli ST-läkare på Gotland?

– Det är ju våran förhoppning, men vad kursen spelat för roll får framtiden utvisa. Det vi däremot vet redan idag är att alla verkar ha lämnat kursen med en känsla av att vara stärkta sin yrkesroll. Vi har jobbat hårt i två dagar och pratat mycket om att ta ansvar för den medicinska bedömningen, säger Lena Bäckström.

Kursen hölls på Korpen i Visby. Inbjudna kurslärare var Arwa Josefson specialist i allmänmedicin och psykiatri och Åsa Kadowaki specialist i psykiatri. Båda är även legitimerade psykoterapeuter med lång erfarenhet av handledning och undervisning i professionell utveckling med utgångspunkt i beteendemedicin.

Primärvårdens avgående studierektorer Ann Hovland-Tånneryd och tillträdande studierektor Kajsa Estrin höll i de delar som handlade om organisatoriska förutsättningar för handledning.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 februari 2024