Nya socialtjänstlagen
Den 1 juli 2025 beräknas en ny socialtjänstlag träda i kraft. Den ska ersätta nuvarande lag, med fokus på en hållbar socialtjänst för framtiden.
Regeringen presenterade lagrådsremissen "En förebyggande socialtjänstlag – för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter" den 4 juli 2024.
Förslaget innebär en omställning av socialtjänsten, mot hållbarhet, i en tid där samhället förändras. Fokus ligger på förebyggande och tidiga insatser, planering, samverkan och resursfördelning.
Förslag på fem nya områden
Lagförslaget innehåller fem nya och förtydligade områden som skapar förutsättningar för en hållbar socialtjänst. De fem områdena är:
- Förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst
- Kunskapsbaserad socialtjänst
- Övergripande planering
- Jämställdhet
- Insatser till enskilda
Exempel på hur vi jobbar enligt lagförslaget
Förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst:
Filmer och APT-material till verksamheter på Gotland
Filmer och APT-material
Du som chef i egen eller enskild regi har möjlighet att använda socialförvaltningens informationsfilmer om ny socialtjänstlag på APT.
Tanken med filmerna är att sprida kunskap om kommande lagstiftning och möjliggöra dialog och input från enheterna i kommande arbete.
Upplägget på APT-materialet är att man inledningsvis ser filmen tillsammans. Därefter finns diskussionsfrågor i tillhörande word-dokument.
Förslaget i filmen är att diskutera i grupper om cirka 6-10 personer men man avgör som chef vilken indelning som blir bäst.
Ta även del av ett kort PM om ”förebyggande arbete i socialtjänst” Word, 36.4 kB.
Det kan vara ett stöd i diskussionerna.
Vi uppmuntrar att diskussioner, synpunkter och förslag skickas till funktionsbrevlådan: nyasocialtjanstlagen@gotland.se.
Film för personal i äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning
Film för personal inom övriga socialtjänstens områden
Mer information
Lätt tillgänglig och förebyggande socialtjänst
Socialtjänsten ska vara lätt tillgänglig och finnas nära invånarna, det kan vara både fysiskt och digitalt. Det ska vara enkelt att kontakta och att ha kontakt med socialtjänsten. Den enskilde ska få ett gott bemötande och kontakt med personal med rätt kompetens.
Det förebyggande arbetet inom socialtjänsten blir lagstadgat och socialtjänsten ska arbeta förebyggande inom alla verksamhetsområden.
Kunskapsbaserad socialtjänst
Socialtjänsten ska säkerställa att bästa tillgängliga kunskap styr arbetet i de olika verksamhetsområdena. Verksamheter ska arbeta i överenstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Många kommuner har påbörjat arbetet. Överenskommelser om att arbeta kunskapsbaserat finns sedan tidigare, med nya förlaget blir det lagstadgat.
Övergripande planering
Socialtjänsten ska ansvara för övergripande planering av insatser till fler grupper än äldre och personer med funktionsnedsättning, som nuvarande lagstiftning belyser.
Med nya förslaget ska socialtjänsten planera för insatser till alla invånare, med målet om en lätt tillgänglig socialtjänst och att det förebyggande perspektivet med tidiga insatser ska finnas med.
När det behövs ska planeringen göras i samverkan med andra, både inom och utanför den egna kommunen. Det kan till exempel handla om samverkan med skola, samhällsbyggnad, ideella organisationer eller regional hälso- och sjukvård.
Jämställdhet
Socialtjänstlagens portalparagraf kompletteras med mål om jämställda levnadsvillkor.
”Socialtjänsten ska på demokratins och solidaritetens grund främja människornas ekonomiska och sociala trygghet, jämlika och jämställda levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Verksamheten ska bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet”.
Insatser till enskilda
Socialtjänsten ska ha en helhetssyn kring människan och insatser ska vara individanpassade, tidiga och lättillgängliga. Lagförslaget medför att socialtjänsten i högre grad ska kunna organisera sig för att arbeta med både biståndsbedömda insatser och med insatser utan biståndsprövning.
Nya lagstiftningen lättar upp kravet på biståndsprövning av flertalet insatser och möjliggör att socialnämnder kan välja att erbjuda vissa insatser utan biståndsprövning. Kravet på dokumentation förväntas kvarstå.
Flertalet insatser ska fortsatt kräva utredning och individuell biståndsbedömning, så som ekonomiskt bistånd, särskilt boende och vård utanför det egna hemmet för barn och unga.
Socialförvaltningens plan
Socialförvaltningen inom Region Gotland planerar för kommande lagstiftning, genom att ta fram en plan för att påbörja omställningen. Arbetet med att ta fram planen görs av kvalitet- och utvecklingsenheten i samverkan med representanter från övriga delar av förvaltningen.
Arbetet med planen syftar till att förvaltningen ska ha förutsättningar för att arbeta utifrån den nya socialtjänstlagen.
Socialförvaltningens aktiviteter i planen
Aktiviteter i planen- översiktligt
Kartläggning av nuläge i socialförvaltningen, Region Gotland.
SKR (Sveriges kommuner och regioner) och Socialstyrelsen har tillhandahållit stödmaterial för läges – och behovsanalys vilket ligger till grund för arbetet med socialförvaltningens kartläggning.
Workshops genomförda under hösten 2024 med teman kring lagstiftningens nya och förtydligade områden.
Övergripande läges- och behovsanalys genomförs och färdigställs i februari 2025 som ger en första riktning för att i de olika verksamhetsområdena därefter kunna arbeta vidare med frågorna:
• Vad gör vi redan av det den nya lagstiftningen kräver?
• Vad behöver vi utveckla?
• Ska något avvecklas?
• Prioritering– Vad måste vi göra först, vad kan vi göra i steg två?
Barnkonsekvensanalys ska göras kopplat till behovsanalysen och kommande förändringsförslag.
Arbetet med planering och struktur hålls ihop av kvalitets- och utvecklingsenheten medan förändringsarbetet och omställningen genomförs i verksamheterna. Arbetsinsatser kommer krävas av alla inom socialförvaltningen samt privata utförare som är upphandlade enligt avtal.
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev januari 2025
Hej!
God fortsättning på nya året. 2025 blir ett intensivt och spännande år!
Nu finns informationsfilmer om nya socialtjänstlagen och tillhörande dialogfrågor Materialet ligger längre upp på den här sidan och kommer också att spridas ut i verksamheterna. Det tydliggörs i filmerna att kommande lagförändringar kräver ett omställningsarbete som vi påbörjar nu men som kommer att pågå under många år framöver.
Vi har öppnat en mejladress för frågor och förslag kopplade till den nya socialtjänstlagen. Vi hoppas att det blir en bra kontaktväg att få svar på frågor och funderingar samt för att kunna göra inspel till förvaltningens gemensamma arbete med omställning till ny lag.
Lägg nyasocialtjanstlagen@gotland.se på minnet!
Övergripande läges- och behovsanalyser kommer att sammanställas och bli klara under februari. I verksamheterna kommer man under våren märka av att informationen ökar, att en del administrativa ändringar planeras och förbereds (nya lagparagrafer i till exempel verksamhetssystem som ska stämma med nya lagen).
Hur och på vilket sätt det dagliga arbetet påverkas i och med ny lag kommer att variera mellan verksamheter och bli en aktuell fråga i de olika verksamhetsområdena under våren.
Gemensamt för alla verksamhetsområden är ett stärkt fokus på:
- Jämställdhetsarbete
- Kunskapsbaserad verksamhet – vilka metoder och arbetssätt har vi, och vilka ska vi ha?
- Är vi lätt tillgängliga för våra brukare/klienter?
- Jobbar vi med ett integrerat förebyggande förhållningsätt i arbetet med våra brukare/klienter?
- Har vi ett upparbetat barnrättsperspektiv i vår verksamhet, hur kan vi stärka det arbetet?
Avslutningsvis, gå gärna in på SKR:s hemsida Framtidens socialtjänst | SKR, där finns mycket exempel att ta del av.
/Hälsningar från kvalitets- och utvecklingsenheten i socialförvaltningen
Nyhetsbrev september 2024
Hej!
Nu är det september och hösten känns lite i luften.
Den 4 juli kom lagrådsremissen för nya Socialtjänstlagen där det tydliggörs hur förslagen i ny lagstiftning ser ut och hur regeringen gjort bedömningar av utformningen av lagen efter att remissinstanser har sagt sitt.
Det var inte så stora ändringar mot hur förslaget i utredningen såg ut, de huvudsakliga förändringarna stod fast.
Det innebär att informationsspridning och arbetet med införandet av nya lagstiftningen kan fortsätta som planerat på Gotland.
Under hösten kommer arbetet fokusera på att verksamhetsområdena inom socialförvaltningen ska genomföra läges- och behovsanalyser. Som vi skrivit om innan sommaren så ska läges- och behovsanalyser svara på vad vi redan gör av det som nya lagstiftningen ställer krav på, och vad vi har för behov av förändringar inom verksamheterna för att uppfylla lagkrav och målen med den nya socialtjänstlagen. Verksamhetsområdena kommer att få stöd och struktur för hur de ska genomföra dessa analyser. Sveriges kommuner och regioner, SKR, kommer att skicka ut material och mallar som behövs för att genomföra analyserna.
Läges- och behovsanalyserna kommer att användas av socialförvaltningen i omställningsarbetet men de kommer också att skickas in till Socialstyrelsen, som samlar in dessa från alla landets kommuner under nästa år.
För den nyfikne:
Den nya lagstiftningen kommer att, utöver visst nytt innehåll, ha en annan struktur och disposition som är tänkt att göra lagen mer lättöverskådlig och tydlig. Den kommer att vara indelad i nio avdelningar och vara uppdelad i kapitel och underrubriker för att enklare kunna läsas och användas. Det innebär att det blir förändringar i de paragrafer som vi är vana att arbeta med. Biståndsparagrafen SoL 4:1 kommer exempelvis istället att skrivas SoL 11:1 och har formulerats med ett tydligare och mer modernt språk.
Kap 11 § 1 En enskild som inte själv kan tillgodose sina personliga behov, eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt, har rätt att få insatser av socialnämnden för dessa behov. Den enskilde ska tillförsäkras skäliga levnadsförhållanden genom insatserna.
Ekonomiskt bistånd får en egen biståndsparagraf:
Kap 12 § 1 En enskild som inte själv kan tillgodose sina ekonomiska behov, eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt, har rätt att få ekonomiskt bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sina levnadskostnader i övrigt. Den enskilde ska tillförsäkras en skälig levnadsnivå genom biståndet.
Hälsningar från Kvalitets- och utvecklingsavdelningen i socialförvaltningen
Nyhetsbrev juni 2024
Hej!
Här kommer en liten sommarhälsning och kort information inför höstens arbete med kommande ny Socialtjänstlag.
Just nu väntar vi och resten av Sverige på att regeringen ska presentera lagrådsremissen gällande nya SoL. Här finns en tidslinje som visar hur planeringen övergripande ser ut nationellt.
I höst fortsätter uppstarten med själva förberedelsearbetet. Vi kommer syna lagrådsremissen och se hur förslaget i slutänden ser ut. I slutet av september börjar vi genom att genomföra tre workshops under september och oktober för representanter från alla avdelningar med målsättning att ge uppslag och inspiration till avdelningarnas förändringsarbete. Arbetet i workshops blir ett stöd i framtagandet av förvaltningens läges- och behovsanalyser.
Nästa steg under hösten är nämligen att avdelningarna tar fram läges- och behovsanalyser med hjälp av stödmaterial från SKR. Det kommer att ge oss en nulägesbild och visa vart vi befinner oss, för att kunna se vilka förändringar som behöver göras för att påbörja omställningen mot nya SOL och intentionen med en hållbar socialtjänst för framtiden.
Vi på kvalitets- och utvecklingsavdelningen kommer att sammanställa ett inledande informationsmaterial för ledning att presentera till enheter och grupper på APT under senare delen av hösten.
I november kommer vi även att ha en länsdialog kring nuläge och behov tillsammans med deltagare från Socialstyrelsen och SKR.
Här på sammarbetswebben hittar ni information och länkar till andra aktörer som arbetar med omställningen, där ni kan läsa mer.
Med önskan om en fin sommar!
Kvalitets- och utvecklingsavdelningen i socialförvaltningen
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 21 januari 2025