Sök

Sproge: Fornlämningar

Fornminnen, riksintressen och kulturlandskap ingår i Kulturmiljöprogram för Gotland.

Bosarve 1:15 mfl Bronsåldersfornlämningar

Längs den gamla byggde vägen mellan Sproge och Levides centrala delar ligger i an­slutning till sockengränsen ett flertal fornlämningar av bronsålderskaraktär. Här finns bland annat flera skeppssättningar. Fornlämningarna är lättillgängliga och mycket illustrativa.

Snoder 1:23 mfl Skeppssättning och gravfält

Fornlämningen utgörs av ett gravfält om ett röse, 16 runda stensättningar, två skeppssätt­ningar och fyra resta stenar och är belägen på en nord- och sydgående strandvall vid den forna kusten. Området är öppet, delvis be­tat och fornlämningarna framträder väl i terrängen.

Tjängdarve fornlämningsområde

Området utgör ett kontinuerligt nyttjat landskap från slutet av bronsålder till mitten av första årtusendet efter Kr f. Här finns om­fattande fossila åkersystem, husgrunder, stenhägnader, grav­fält och enstaka skeppssättningar. Delar av området är betat och därmed lättillgängligt och överskådligt. Området berör även Eksta socken.

Alvegårde fornåkersystem

Området hyser mycket vid­sträckta åkersystem från sannolikt övergångstid bronsålder till ­järnålder. Åkerytorna är ställvis mycket tydliga och väl fram­trädande i terrängen. Inom området finns också ett par skepps­sättningar samt enstaka stensträngar och en husgrund.

Solsängets järnåldershus

Ett väl bevarat husgrundsområde med omkringliggande fornlämningar.

Allminges ödegård från 1600-talet

Gården var ett litet skattehemman. Genom sitt perifera läge i socknen har gården efter det att den ödelades legat för fäfot, bortsett från två åkerytor. Genom detta har mycket av gårdens gamla former bevarats.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 oktober 2023