Sök

Om Fide

Fide socken ligger på näset till Gotlands sydligaste del. I norr gränsar Fide till Grötlingbo och i söder till Öja socknar.

Ett gult hus med träfasad, rödvita fönster och en röd ytterdörr.

I Fide finns vackra gotlandsängen, bland annat prästgården. Här finns också alvarmark och havsstrandäng.

Den nuvarande bebyggelsen, som till stora delar är uppförd i sten, härstammar främst från 1800-talet med vissa äldre och yngre inslag.

De flesta manbyggnader har de för Sudret traditionella köks- och brygghusbakbyggena. Ett exempel på detta är byggnadsminnet Päronlunde består av en enkelstuga i två våningar av sten under flistak, är välbevarat med få förändringar sedan byggnadstiden.

Den förtätade bebyggelsen vid Fidenäs tillkom i anslutning till järnvägens utbyggnad i början av 1900-talet. Vid Anderse/Österby växte en miljö upp kring järnvägsstationen med affär, bostäder och industri.

Namnet

Namnet Fithu förekommer redan på 1300-talet. Det bygger troligen det fornnordiska fita, bildat av fit (strandäng). Det nutida Fide, där t blivit d, kan ha sina rötter i i en talspråkig påverkan från danskan.

Fide sockens historia

Den låga landnivån på 5-10 meters höjd över havet har gjort att området kunnat utnyttjas först från tiden omkring äldre järnålder.

Fide sockens historiska bakgrund

Den låga landnivån på 5-10 meters höjd över havet har gjort att området kunnat utnyttjas först från tiden omkring äldre järnålder.

De två husgrunderna vid den norra sockengränsen kan vara ett exempel på en utmarksgård som tillkom under denna tid. Flera järnåldersgårdar, i dag överodlade, har funnits i socknen bland annat på den västra sidan.

Gravfältet i nordväst är en del av det stora gravfältet på Barshaldershed i Grötlingbo med över 2000 gravar från tiden omkring Kr f till ca 1050 e Kr.

Från järnålder härstammar också enstaka slipskårestenar utmed den forna kustlinjen i väster.

Vikingatid

Vikingatida bosättning tycks av skattfynd att döma främst ha förekommit i socknens nordvästra del. Ett fynd söder om den samlade bebyggelsen vid gårdarna Österby, Fride och Rommunds kan visa på någon av dessa gårdars ålder.

Den andra fyndplatsen söder om Anderse skulle kunna indikera denna gårds ursprung.

Medeltid

Kvarvarande bebyggelse från medeltid finns, förutom i den medeltida kyrkan med tre stigluckor också vid Odvalds där ruinerna efter ett medeltida hus står. I närheten av den ovan nämnda utmarks gården från järnåldern har troligen en medeltida ödegård legat, eventuellt med rötter i järnålder.

1600-talet

Omkring 1600-talets mitt fanns i socknen tolv gårdstomter, sju skattehemman och fem kronohemman varav två var obebyggda.

Av skattehemmanen var Anderse den största med 14 tunnland åker och 17 mansslätt äng.

Små åkrar låg samlade omkring gårdarna och utanför dessa tog ängs- och hagmarker vid. Stora delar av utmarken i öster betades troligen gemensamt.

1700-talet

Förhållandena var desamma under början av 1700-talet. Även då fanns det tio gårdar i socknen.

1800-talet

Med tiden kom gårdarna att delas i flera parter och vid laga skiftet 1897 fick flera parter flytta ut. Exempel på detta är bebyggelsen till gårdarna Österby, Fride och Rommunds som före skiftena utgjorde en sluten och sammanhållen enhet.

Gårdsbebyggelsen, som än i dag ligger väl samlad, består av de två partema Fride samt en part vardera på Österby och Rommunds, alla liggande på ursprunglig plats.

Genom laga skiftet fick landskapet en mer linjär uppdelning och en hel del ängsmark förvandlades till åker. I stort bibehölls dock 1700-talets åkerlandskap, som odlas än idag.

Odlingslandskapet Fide

Fide socken är ett kustområde med lövskogar och ängen i väster och öppet flackt landskap med alvarmark i öster.

Markerna i öster är starkt kulturpräglade med långa stenmurar runt betesmarkerna och enstaka fiskelägen längs kusten.

Tuviken i norr är en i sen tid avsnörd havsvik.

En stor del av den västra delen av området utgörs av igenväxande före detta ängsmarker som nu bitvis har karaktär av tät, lummig lövskogsmark främst med ek, ask och björk.

Den östra delen av området utgör en fortsättning av det flacka och helt öppna Austerrum i söder. Här växlar öppna betesmarker med partier som intagits av ung skog, dominerad av tall.

Inom området finns 34 objekt med naturliga slätter- och betesmarker.

Av havsstrandäng finns 78 hektar, men en stor del av dessa saknar eller har svag hävd. Alvar, buskrik utmark och hagmark är i övrigt de vanligaste naturtyperna, men objekten är endast undantagsvis i god hävd.

Inom området finns två ängar som båda är i god hävd, Fide prästäng som upptar tre hektar och Bredkvie äng som är fem hektar stor.

Värdekriterier Fide

  • Välbevarat kulturlandskap med ålderdomlig prägel och med kontinuitet i markanvändning och gårds lägen från äldre järnålder-medeltid.
  • En stor del av 1700-talets åkerlandskap brukas än i dag.
  • Lätt avläsbara spår efter äldre brukande.
  • Omfattande och relativt väl bibehållet stenmurs landskap.
  • Kulturhistoriskt intressanta bebyggelsemiljöer från 1700-, 1800- och tidigt 1900-tal.
  • Stor areal naturlig betesmark.
  • Lättillgängligt område med stora frilufts- och turistiska intressen samt pedagogiskt värde.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 januari 2024