Region Gotlands budget
Regionfullmäktige beslutar om mål och budget för kommande år i juni.
Driftbudgeten gäller för ett år och har en plan för de kommande två åren. Den används för att hantera löpande kostnader.
Investeringsbudgeten sträcker sig över två år och innehåller även en plan för de kommande tre åren. Denna budget används för att planera och följa upp större investeringar och uppdateras varje år.
Regionfullmäktige fattar beslut i november om hur hög skatten ska vara under det kommande året, vilket kallas utdebitering. Det är ett viktigt beslut som påverkar regionens ekonomi.
Planeringsprocessen inleds med en omvärldsdag
Planeringsprocessen startar med en omvärldsdag i december månad. Under omvärldsdagen presenteras och diskuteras den omvärldsanalys som tagits fram av regionen. Omvärldsanalysen har till syfte att ge en gemensam bild av Gotland och Region Gotlands utmaningar och möjligheter. Inom organisationen bearbetas omvärldsanalysen och varje verksamhet analyserar hur omvärlden kan komma att påverka Region Gotlands verksamheter framöver.
I planeringsprocessen ingår även att skapa en gemensam bild av vilka gemensamma förutsättningar som gäller för kommande år.
Mål och budget för varje nämnd
Nämnderna och förvaltningarna utarbetar mål och budgetskrivelse med hänsyn till de gemensamma förutsättningarna. Nämndens mål och budgetskrivelse är ett kortfattat dokument som innehåller nämndens förslag till drift-, investerings- och exploateringsbudget, motiv till äskanden, eventuella förslag till nya mål samt nämndens nulägeskarta.
Regionstyrelsen granskar nämndernas förslag och presenterar ett budgetförslag för regionfullmäktige, som sedan beslutar om nämndernas mål samt ekonomiska ramar i juni.
I oktober genomför regionstyrelsen en budgetavstämning. Budgetavstämningen omfattar endast centrala förändringar av budgeten. Eventuella förslag till justeringar görs av regionfullmäktiges drift- och investeringsbudget utifrån ny skatteprognos.
Fördelning av budget i verksamheterna
Efter att fullmäktige i juni har fastställt de ekonomiska ramarna utvecklar varje nämnd sina verksamhetsplaner och beslutar hur budgeten ska fördelas inom sitt eget ansvarsområde.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 februari 2024