Sök

Bouppteckning

Bouppteckning

En bouppteckning är en skriftlig sammanställning av den avlidnes och eventuell efterlevande makas/makes tillgångar och skulder. Av bouppteckningen framgår vilka som har rätt till arv. I bouppteckningen ska det också framgå att en ställföreträdare har utsetts.

Bouppteckningen är grunden för bodelning och arvskifte. Som ställföreträdare för en huvudman som har del i ett dödsbo ska du verka för att en bouppteckning sker. Du som ställföreträdare förväntas inte upprätta bouppteckningen själv

När en dödsbodelägare eller efterarvinge har en god man eller förvaltare är det den gode mannen eller förvaltaren som ska kallas till förrättningen. Om en god man är utsedd bör huvudmannen underrättas om kallelsen. Om någon varit närvarande genom god man eller förvaltare ska en handling som styrker hens behörighet bifogas bouppteckningen. Det finns inget krav på att de som varit närvarande vid förrättningen ska bekräfta sin närvaro genom att skriva under bouppteckningen.

Bouppteckningen ska skickas in av dödsboet till Skatteverket inom fyra månader efter dödsfallet.

Dödsboanmälan

En dödsboanmälan är en förenklad form av bouppteckning som i vissa fall kan ersätta bouppteckningen. En dödsboanmälan kan bli aktuell om det framkommer att den avlidnes tillgångar endast kommer att täcka begravningskostnaden och andra utgifter i samband med dödsfallet.

En dödsboanmälan ska göras till socialnämnden i den avlidnes hemkommun och behöver göras inom två månader från dödsdagen. Det är den avlidnes dödsbodelägare som ansvarar för att en dödsboanmälan görs, men om du som ställföreträdare företräder en av dödsbodelägarna kan du behöva verka för att detta sker.

Om tillgångarna i dödsboet inte heller räcker till begravningskostnaden finns det möjlighet att ansöka om ekonomiskt bistånd från den avlidnes hemkommun. En sådan ansökan är möjlig både vid en dödsboanmälan och vid en bouppteckning.

Bodelning

En bodelning innebär att det sker en delning av viss egendom innan man fördelar arvet efter den avlidne. Huvudregeln säger att viss egendom delas med hälften vardera mellan den avlidnes dödsbodelägare och efterlevande maka/make eller sambo. Detta gäller oavsett vem som har stått som ägare till egendomen eller betalat för den när den köptes. Vid bodelningen ingår giftorättsgods alternativt samboegendom, beroende på om den avlidne var gift eller sambo.

Testamente

Vid bouppteckningen ska det framkomma om det finns ett testamente efter den avlidne. Om det finns ett testamente ska alla dödsbodelägare delges testamentet och dess innehåll. Som ställföreträdare får du inte godkänna testamentet utan endast skriva under att du har tagit del av detsamma.

Begäran om jämkning och klander av testamente

Om testamentet innebär att huvudmannen inte får sin laglott behöver du som ställföreträdare begära jämkning. Det kan du göra senast sex månader efter det att du har tagit del av testamentet. Det finns också möjlighet att väcka talan hos domstol om testamentets eventuella ogiltighet inom sex månader från delgivning.

Gåvor

Huvudregeln är att gåvor från den avlidne till en bröstarvinge som gavs under den avlidnes livstid ska ses som ett förskott på arv. Detta innebär att bröstarvingen som har fått gåvan ska få mindre när det framtida arvet fördelas. För att en gåva inte ska ses som ett förskott på arv ska det finnas underlag som visar att så inte är fallet (exempelvis ett gåvobrev).

Arvskifte/redovisning av skifteshinder

Ett arvskifte är ett avtal som reglerar vad arvingar och eventuella testamentstagare ska få. Om endast en person ska ärva görs inget arvskifte. Arvskifte ska ske så snart som möjligt och särskild arvskifteshandling upprättas. Har arvskifte inte skett inom sex månader från det att bouppteckningen upprättades ska ställföreträdare lämna in en skriftlig redovisning till överförmyndaren om varför det inte skett, en så kallad redovisning av skifteshinder.

Checklista redovisning av arvskifte

Ställföreträdare ska skicka in följande till överförmyndarnämnden:

  • Ansökan om samtycke till arvskifte/bodelning
  • Vidimerad kopia av arvskifte/bodelning undertecknat av samtliga dödsbodelägare
  • Kopia av bouppteckning (registrerad vid Skatteverket)
  • Redovisningsräkning för dödsboets förvaltning från dödsdag till skiftesdag

Arvsavstående

God man/förvaltare får som huvudregel inte göra arvsavstående för huvudmannen. Ställföreträdare som företräder en dödsbodelägare har heller inte rätt att godkänna ett testamente. Ställföreträdaren ska endast bekräfta att hen har tagit del av testamentet.

Försäljning av fastighet eller bostadsrätt i dödsbo

Om dödsboet ska sälja en fastighet eller bostadsrätt ska försäljningen godkännas av överförmyndarnämnden.

Tillfällig god man vid jäv eller motstridiga intressen

Om en god man eller förvaltare har del i samma dödsbo ska en tillfällig god man utses och kallas till förrättningen. Om det av annan anledning föreligger risk för att det finns motstridiga ekonomiska eller rättsliga intressen mellan huvudman och ställföreträdare ska det också utses en tillfällig god man.

Bevaka minderårigas rätt i dödsbo

Om en dödsbodelägare eller efterarvinge är omyndig ska hen företrädas av sin eller sina förmyndare, och det är alltså förmyndaren eller båda förmyndarna som ska kallas till förrättningen.

Om förmyndaren och den omyndiga har del i samma dödsbo ska en god man förordnas och den gode mannen ska ha varit kallad till eller närvarande vid förrättningen i egenskap av god man för barnet. En god man ska utses även när den underåriga har en förmyndare som inte är gift eller sambo med den förmyndaren som har del i samma dödsbo som den underåriga.

Bevaka bortavarandes rätt i dödsbo

Om en arvinge vistas på okänd ort eller är okänd ska en god man utses och det är den gode mannen som ska kallas till förrättningen.

Allmänna arvsfonden

Om den avlidna inte var gift och saknar släktarvingar är Allmänna arvsfonden legal arvinge och dödsbodelägare i den avlidnas dödsbo. Allmänna arvsfonden ska då kallas till förrättningen och antecknas i bouppteckningen.

En god man kan förordnas att företräda Allmänna arvsfonden. Om en god man förordnats ska hen kallas till förrättningen, i annat fall ska Allmänna arvsfonden kallas.

Redovisning av arvskifte

När överförmyndarnämnden har tagit beslut om samtycke till arvskifte och skiftet är verkställt ska ställföreträdaren redovisa detta till överförmyndarnämnden genom att skicka in bevis på att huvudmannen har erhållit sitt arv. Ofta räcker det med att skicka in ett kontoutdrag men ibland kan det krävas lagfartsbevis eller bevis på medlemskap i bostadsrättsförening.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 januari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00