Sök

Verksamhets­övergång Terra Nova äldreboende

Den 1 november 2024 tar Region Gotland över driften av Terra Nova äldreboende i Visby. Fram tills dess drivs boendet av vårdföretaget Attendo.

Här nedan finns information om hur verksamhetsövergången går till. Informationen är uppdelad i två delar. Den första delen vänder sig till dig som boende eller anhörig till en boende. Den andra delen vänder sig till dig som i dag arbetar på Attendo Terra Nova.

Information till dig som är boende eller anhörig till en boende

  • För dig som boende ska det inte bli några stora förändringar.
  • Personalen som arbetar idag erbjuds att följa med i övergången till Region
  • Gotland men vi kan även behöva anställa ny personal. Det kan innebära att du kommer att möta en del ny personal.
  • Maten kommer att levereras från Region Gotlands målstidsavdelning.
  • Du kommer märka att ledarskapet är förstärkt. Två enhetschefer kommer att finnas på boendet.
  • Personalen kommer att ha andra arbetskläder.

Som anhörig kommer du eventuellt att möta ny personal men vi strävar efter att det inte ska bli så stora förändringar. Vi kommer att ge löpande information. Du kommer märka att ledarskapet är förstärkt. Två enhetschefer kommer att finnas på boendet.

  • Avtalet med Attendo löper ut den 31 oktober 2024. Socialnämnden behövde därför i god tid fatta beslut om att starta en ny upphandling eller ta över verksamheten i Region Gotlands regi.
  • Socialnämnden gav socialförvaltningen i uppdrag att beskriva vad det skulle innebära om Region Gotland drev Terra Nova i egen regi. Terra Nova äldreboende har i Attendos regi brottats med vissa problem kopplat till ledning och styrning och kompetensutmaningar. Politikerna ville säkra verksamheten och förstärka ledarskapet och beslutade att inte göra en ny upphandling utan ta över äldreboendet i egen regi.
  • Efter utredningen fattade socialnämnden den 9 februari 2023 beslut om att överta driften i egen regi.

  • Det blir ingen förändring av kostnader för dig som boende, förutom vanlig justering vid årsskiftet.
  • Hyrorna justeras i början av varje år, precis som tidigare, med samma nivå som hyrorna i Gotlandshem.
  • Omsorgsavgiften är en maxtaxa och det är samma avgift i hela Sverige. För 2024 höjs den till 2 575 kronor per månad.
  • Måltidsavgiften gäller samtliga boenden på Gotland och den höjs till 4 200 kronor per månad för 2024.

I första hand vänder du dig till Attendo.


Attendo
Marcus Fält, regionchef region Säbo syd
Telefon: 070–876 44 37
E-post: marcus.falt@attendo.se

Janet Useinovska , verksamhetschef Terra Nova
Telefon: 076-760 89 15
E-post: janet.useinovska@attendo.se


Region Gotland
Har du frågor om hur det blir efter att Region Gotland tagit över kan du vända dig till socialförvaltningens mottagningsteam.

Mottagningsteamet
Måndag–fredag 9.00-12.00
Telefon: 0498–20 49 69
E-post: mottagningsteamet.sof@gotland.se

Information till dig som arbetar på Attendo Terra Nova

En verksamhetsövergång innebär att hela eller delar av en verksamhet går över till en annan arbetsgivare. Inom den kommunala sektorn kan det bli aktuellt till exempel när en verksamhet läggs ut på entreprenad eller återtas i egen regi.

Regler kring verksamhetsövergång finns i EU-rådets direktiv, lagen om anställningsskydd (LAS) och medbestämmandelagen (MBL). Vilka regler som tillämpas påverkas också av om det finns kollektivavtal. Reglerna innehåller sammanfattningsvis:

  • skydd för anställningen
  • skydd för anställningsvillkoren

  • När en verksamhetsövergång blir aktuell ska den nya utföraren ta över den personal som vid övertagandetillfället är anställd inom berörd verksamhet.
  • Enligt reglerna i LAS, lagen om anställningsskydd, följer anställningsavtalet från den tidigare arbetsgivaren med automatiskt över till den nya arbetsgivaren.

Anställningsvillkoren kan delas upp i villkor enligt anställningsavtal och villkor enligt kollektivavtal.

Anställningsavtal
Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, övergår dina rättigheter och skyldigheter enligt ditt anställningsavtal automatiskt från din tidigare arbetsgivare till den nya arbetsgivaren. Dina anställningsvillkor kommer att vara oförändrade.

Kollektivavtal
Villkoren i gällande kollektivavtal fortsätter att gälla under ett år. Den nya arbetsgivarens kollektivavtal kan också börja gälla omgående om fack och arbetsgivare kommer överens om det.

Teamledare
Teamledare är ingen befattning som finns på särskilda boenden inom Region Gotland. Om du har arbetsuppgifter som teamledare i dag så är det istället den befattning som framgår i ditt anställningsavtal som du kommer att vara anställd som inom Region Gotland, till exempel undersköterska.

Om du har frågor om ditt anställningsavtal så kontakta din nuvarande chef på Attendo.

Nya scheman kommer att upprättas utifrån nya regler kring nattvila och veckovila. Läs mer under fliken "Vad innebär förändringar kring regler om dygnsvilan?"

Allt beror också på hur många befintliga medarbetare som väljer Region Gotland som arbetsgivare och vad vi behöver tillsätta.

Rak vecka
Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, övergår dina rättigheter och skyldigheter enligt ditt anställningsavtal automatiskt från din tidigare arbetsgivare till den nya arbetsgivaren.

Det innebär att dina anställningsvillkor som framgår av anställningsavtalet kommer att vara oförändrade.

Region Gotland ser över bemanningsbehovet och grunden är att vi bemannar utifrån det behov som finns hos våra brukare. Det går inte att svara på i dagsläget om det finns ett behov av medarbetare som går rak vecka, men det kommer att erbjudas enskilda samtal med de nya enhetscheferna för Terra Nova för att prata mer om hur det kommer att se ut för dig som idag går rak vecka.

 

Komptid regleras innan övergången till Region Gotland. För frågor om din komptid och hur den kommer att ersättas rekommenderar vi att prata med din chef på Attendo.

Följer mina sparade semesterdager med till den nya utföraren?
Alla intjänade semesterdagar som inte tagits ut hos Attendo följer med över till Region Gotland. Dvs. både sparad semester och intjänad semester under året som inte tagits ut. Region Gotland har ett tak på max 30 sparade semesterdagar.

Om jag vill vara ledig i november eller december, hur gör jag då?
Semesterplaneringen planeras utifrån verksamhetens behov. Som medarbetare får du ange önskemål om förläggning av semester tillsammans med din chef som efter dialog upprättar ett förslag till semesterlista.

Inför verksamhetsövergången kommer det att erbjudas enskilda samtal med de nya enhetscheferna för att bland annat lyfta enskilda önskemål om ledigheter. Därefter kommer ledigheterna att planeras utifrån verksamhetens behov.

Vad gäller kring sommarsemester?
Vid huvudsemestern (juni - augusti) är Region Gotlands riktlinje att semesterplaneringen bör påbörjas i februari och gärna fastställas innan 31 mars. Vid semesterplaneringen ska utläggning av hela årets semester göras och eftersträvar att medarbetare får minst fyra veckor sammanhängande ledighet under juni till augusti (huvudsemester).

Som medarbetare ska du i normala fall få besked om din huvudsemester två månader innan den ska börja gälla.

Vid en verksamhetsövergång övergår anställningsavtalen automatisk till den nya arbetsgivaren. Arbetstagaren har rätt att tacka ja eller nej till att följa med. För att tacka nej behöver du skriftligt anmäla detta till din nuvarande arbetsgivare.

Om du väljer att tacka nej till övergången och stannar kvar hos din nuvarande arbetsgivare, kan det bli en övertalighetssituation. Det innebär att det kan finnas risk för uppsägning på grund av arbetsbrist om du inte kan omplaceras.

  • Om du har ett anställningsavtal som fortsätter efter att en ny arbetsgivare har tagit över driften av verksamheten du jobbar i, övergår ditt anställningsavtal till den nya arbetsgivaren.

Exempel: Du blev anställd 1 oktober och har ett vikariat som går ut 30 november. Den nya utföraren tar över driften den 1 november. Då övergår ditt anställningsavtal automatiskt till den nya utföraren och du har arbete till den 30 november.

  • När vikariatet är slut har du så kallad företrädesrätt hos den arbetsgivare du senast var anställd hos. Om du jobbat hos den nya utföraren så har du företrädesrätt där. Detta under förutsättning att du uppfyller kvalifikationsreglerna i Lagen om anställningsskydd, LAS. Regeln gäller både månads- och timavlönade medarbetare.

Om du har en anställning där:

  • Ni är överens om att du blir inringd vid behov
  • Det inte finns någon överenskommelse om exakt vilka dagar du ska jobba

    så blir du inte berörd av verksamhetsövergången. Det finns ingen automatik som gör att du går över till den nya utföraren.

  • Om du är tjänstledig för studier övergår du automatiskt till den nya arbetsgivaren och ditt anställningsavtal gäller där. När det är dags att komma tillbaka så är det med den nya arbetsgivaren du kommer överens om när, var och hur du skall introduceras i verksamheten.
  • Om du är föräldraledig kan du fortsätta att vara det. Ditt anställningsavtal övergår automatiskt och gäller hos den nya arbetsgivaren. När det är dags att komma tillbaka så är det med den nya arbetsgivaren du kommer överens om när, var och hur du återgå i tjänst.
  • Om du har annan tjänstledighet som inte har lagstöd så är det så att all tjänstledighet övergår automatiskt. Ditt anställningsavtal gäller hos den nya arbetsgivaren. När det är dags att komma tillbaka så är det med den nya arbetsgivaren du kommer överens om när, var och hur du skall introduceras i verksamheten.

Hur bemanningen kommer att se ut och exakt vilka tjänster som kommer att finnas är något vi arbetar med just nu. Vi kommer att uppdatera informationen kring det här.

Grunden i vårt bemanningsarbete är att vi bemannar efter de behov som finns.

Region Gotland tar över befintliga befattningar vid övergången. Utifrån vilka som väljer regionen som arbetsgivare behöver vi planera och strukturera uppdraget utifrån brukarnas behov.

Inom Region Gotlands avdelning särskilt boende har vi ett projekt där vi testar nya befattningar. Ett exempel är serviceassistent som gör serviceinsatser som städ, tvätt, och köksuppgifter.

Det är viktigt att vi använder kompetensen rätt så att det gagnar brukarna i vårt uppdrag.

Vi kommer att få maten levererad av avdelning måltid från Region Gotland och kommer inte tillaga mat från grunden. Däremot kan det bli så att man tillreder potatis, sallad och andra tillbehör på avdelningarna

  • Region Gotlands avdelning särskilt boende planerar internutbildningar efter behov och inventering. Vi har stor erfarenhet och kompetens som vi kan använda inom många områden, exempelvis håller specialistsjuksköterskor internutbildningar kring sårbehandling.
  • Vi planerar tillsammans med socialförvaltningen att ha påbyggnadsutbildningar inom myndighetsutövning, dokumentation med mera. Detta startar våren 2024 för enhetschefer och sedan medarbetare.
  • Det finns ett samarbete med vuxenskolan kring påbyggnadsutbildningar för undersköterskor inom hälsa- och sjukvård med palliativ inriktning samt psykiatri med inriktning mot beroendesjukdomar.
  • Vi använder även webbutbildningar inom vård och omsorg.
  • Regeringen har kungjort att satsningen ”äldreomsorgslyftet” kommer fortsätta under 2024-2026, socialstyrelsen kommer ge oss mer information om det fortsatta satsningen i januari/februari 2024. Läs mer om "äldreomsorgslyftet" i boxen nedan.

Inom ramen för regeringens satsning Äldreomsorgslyftet genomför Region Gotland satsningen för att stärka och höja kompetensen för äldreomsorgens medarbetare. Detta gör vi genom att ge tillsvidareanställda möjlighet till utbildning på betald arbetstid.

Erbjudandet riktar sig till anställda både inom Region Gotland och externa utförare som är tillsvidareanställda, på ett särskilt boende eller inom hemtjänsten, och som vill utbilda dig till undersköterska.

Erbjudandet innebär upp till 30% av en heltid som betald studieledighet. Du behöver under hela din studietid också arbeta i verksamheten minst 50%. Detta innebär att din totala sysselsättningsgrad som lägst kan vara 80% under tiden du studerar.

Heltidsresan är ett utvecklingsprojekt som drivs av Sveriges kommuner och regioner, SKR och fackförbundet Kommunal mellan åren 2016 och 2024.

Målet är att heltidsarbete ska vara norm inom välfärdens kvinnodominerade verksamheter. Tillsvidareanställning på heltid ska vara det normala vid nyanställning och redan anställda medarbetare ska i högre utsträckning arbeta heltid.

SKR och Kommunal är överens om tre mål:

  • Alla medarbetare inom Kommunals avtalsområde som nyanställs ska anställas på heltid
  • Alla deltidsanställda ska erbjudas heltidsarbete
  • För fler av dem som idag väljer att jobba deltid, ska det eftersträvas heltidsarbete

Dygnsvilan är den sammanhängande ledighet du som medarbetare har rätt till mellan dina arbetspass. Dygnsvilan ska från och med 1 oktober 2023 vara minst 11 timmar under varje 24-timmarsperiod.

Bakgrunden till detta är att EU-kommissionen har ifrågasatt om Region Gotlands kollektivavtal Allmänna bestämmelser (AB) stämmer överens med EU:s arbetstidsdirektiv i vissa delar. Bland annat har Region Gotland tidigare valt att göra avsteg på dygnsvilan, ner till nio timmar. Direktivet har ett minimikrav på 11 timmars dygnsvila.

Parterna; Sveriges kommuner och regioner, SKR, och alla fackförbund har kommit överens om att skärpa kollektivavtalets regler kring dygnsvila. Detta i syfte att värna om medarbetares arbetsmiljö, garantera vila och återhämtning samt säkerställa att vårt kollektivavtal är förenligt med arbetstidsdirektivet.
Ändringarna trädde i kraft 1 oktober 2023.

Grunderna i förändringen:
Regelbunden vila är enligt forskningen en förutsättning för ett hälsosamt och hållbart arbetsliv. Men det är också en viktig förutsättning för att de tjänster kommuner och regioner erbjuder invånare ska vara trygga, säkra och hålla en hög kvalitet. De nya reglerna är därför bra både för medarbetare och verksamhet.

  • I schemat ska det framgå när medarbetarens ordinarie arbetstid är, viloperioder samt tidpunkt för när dygnsberäkning inleds (dygnsbrytet).
  • Arbete och dygnsvila ska förläggas växelvis inom varje period av 24 timmar (inom dygnsbrytet). Det är därför inte möjligt att förlägga längre arbetspass än 13 timmar, arbetspass i direkt anslutning tillvarandra eller arbetspass som har kortare vila mellan passen än minst 11 timmar. Exempelvis de traditionella kvälls- och morgonpassen.
  • Huvudregeln är alltså att arbetstagaren ska ha minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod (dygnsvila) som miniminivå.

Du vänder dig till din nuvarande chef med frågor. Din chef kan sedan föra frågorna vidare till Attendos ledning eller till Region Gotland.

Du kan vända dig till ditt fackförbund med fackliga frågor.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00