Sök

Stöd och behandling

Vuxna personer (från och med 18 år) med skadligt bruk och beroende kan ansöka om stöd och behandling via beroendeenhetens vuxengrupp (BVG).

Beroendeenhetens vuxengrupp, BVG, utreder för att kartlägga ditt hjälpbehov och för att komma fram till lämpligt stöd eller behandling för dig.
Utredning kan också göras efter anmälan från exempelvis sjukvård, polis, anhörig, annan privatperson eller arbetsgivare.

Dina önskemål och synpunkter skall alltid komma fram i utredningen och så långt det är möjligt planeras ditt stöd och din behandling tillsammans med dig.

På BVG är det socionomer som handlägger ärendet.

Stöd och behandling

Boendesociala gruppen (BSG) ger stöd och behandling till personer med skadligt bruk och/eller beroende. Stöd och behandling ges efter utredning och beslut av socialtjänsten.

På Hansagården bor du tillfälligt och får under tiden stöd och hjälp kring ditt beroende av behandlingsassistenter.
Tanken med insatsen är att du ska hitta goda rutiner för boende, social samvaro och få stöd i att vara nykter och drogfri.
Personal finns tillgängliga dygnet runt.
På Hansagården finns också tre abstinensvårdplatser, i samarbete med psykiatriska kliniken, för stöd och hjälp att bli drogfri.

Beroendeenheten på Gotland bestämmer över ett antal lägenheter utspridda över ön där du kan få bo efter beslut av en socialsekreterare vid BVG. Behandlingsassistenter gör besök hos dig i lägenheten och tanken med träningsboende är att du ska träna på ett vanligt lägenhetsboende. Under tiden i träningslägenheten söker du själv aktivt efter boende.

Denna lägenhet har du sökt och fått på egen kötid, men du har inte kunnat godkännas som förstahandshyresgäst genast.
Beroendeenheten går då in och skriver förstahandskontrakt med hyresvärden (Klarabo eller Gotlandshem). Ett andrahandskontrakt upprättas mellan Beroendeenheten och dig som boende i lägenheten.
När du bott störningsfritt och betalat in hyrorna utan förseningar i 1 år kan du få överta kontraktet på lägenheten.

Gemensamt för alla ovan beskrivna insatser är att du får vård- och stödsamordning från behandlingsassistenter.
Vilket stöd som ska ges till dig beskrivs i den vårdplan som skrivits i samband med att du fått beslut om stöd och hjälp av en socialsekreterare.
Hur det som beskrivs i vårdplanen ska sek beskrivs en genomförandeplan. Genomförandeplanen skrivs av behandlingsassistent tillsammans med dig.

När situationen är mycket allvarlig - LVM och LVU

När situationen är mycket allvarlig och frivilliga insatser inte bedöms som genomförbara, kan en utredning göras med stöd av Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM samt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Kontakta Region Gotland

Beroendeenheten

Havderväg 2

621 81 Visby

Telefontid: 08:00-16:00, vardagar.
Lunchstängt: 12:00-13:00

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00