Skolfam
Skolfam finns till för att barn som bor i familjehem ska få samma möjlighet till god utbildning som andra barn.
Skolfams ska stärka skolresultat för familjehemsplacerade barn i förskoleklass och grundskola.
Målet är att ge familjehemsplacerade barn samma möjlighet till god utbildning som andra barn.
Varför behövs Skolfam?
Barn i familjehem har som grupp en högre risk för att underprestera i skolan i förhållande till sin egentliga kapacitet. De får oftare lägre betyg och når inte de utbildningar som genomsnittseleven går. Detta leder till ökade risker för andra problem senare i livet och kan leda till utanförskap.
Skolframgång är den starkaste skyddsfaktorn som finns och den är möjlig att påverka.
Så fungerar Skolfam
- Barnets och familjehemmets socialsekreterare, en psykolog och en specialpedagog gör tillsammans en kartläggning av elevens förutsättningar att klara skolan.
- Skolfamteamet kartlägger elevens styrkor och eventuella luckor i svenska och matte och bedömer elevens intellektuella begåvning och färdigheter.
Denna kartläggning ligger sedan till grund för en plan framåt. - Planen ska leda till att eleven kan täppa igen kunskapsluckor, bli optimalt utmanad och nå så höga kunskapsmål som förutsättningarna medger.
- Skolfamteamet följer noga utvecklingen i skolan för att sätta in lämpliga insatser. Det kan vara allt från specialpedagogik för att starta om från grunden, till att ge mer stimulerande uppgifter på högre nivå än vad läroplanen föreskriver.
- Efter två år upprepas kartläggningen med samma tester. På så vis kan man göra en jämförelse med de tidigare resultaten och mäta hur eleven utvecklats.
- Därefter fortsätter skolfamteamet följa barnens skolgång fram till grundskolans slut. Det övergripande målet är behörighet till gymnasieskolan.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 14 oktober 2024