Sök

Budget- och skuldrådgivning

Budget- och skuldrådgivaren kan hjälpa dig att få överblick över din ekonomi och ge råd i hur du kan hantera dina skulder. Rådgivningen är kostnadsfri och budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt.

Rådgivningen kan hjälpa dig med:

 • Budgetrådgivning - att göra en budget, planera din ekonomi och samtala om hur du kan förändra dina inkomster och utgifter.
 • Skuldrådgivning - att sammanställa dina skulder, ta kontakt med fordringsägare och försöka förhandla fram lösningar.
 • Skuldsanering - att informera om vad som gäller vid skuldsanering, hjälpa till med ansökan och stötta dig under hela skuldsaneringsprocessen.

Råd vid försämrad ekonomi

 • Ta inga snabba lån/krediter för att lösa problemet, detta brukar alltid förvärra situationen och göra det ännu svårare att komma tillrätta med ekonomin.
 • Prioritera dina räkningar. Hyra/boendekostnader, el, barnomsorg, a-kassa, hemförsäkring. Dessa räkningar är de viktigaste och ska betalas allra först.
 • Gör en budget. Sätt dig i lugn och ro och skriv ner dina inkomster och dina fasta utgifter. Hur ser det ut? Går din ekonomi ihop?
 • Se över alla dina abonnemang, något du kan säga upp? Det kanske inte ger en lägre kostnad just nu men på sikt kan du få ner dina kostnader.
 • Har du ägodelar du kan sälja? Detta kan vara en lösning för att få loss pengar för att kunna lösa en knepig situation.
 • Har du räkningar som du inte kan betala? Ta kontakt med betalningsmottagaren, oftast går det att komma överens hur ni kan lösa situationen. Berätta när du kommer kunna betala räkningen eller försök göra upp en avbetalningsplan.
 • Om du har pågående avbetalningsplaner och har eller kommer att få försämrad inkomst, är det viktigt att kontakta fordringsägarna.
 • För dig som har en pågående skuldsanering och har, eller kommer att få en försämrad inkomst så är det viktigt att söka omprövning av skuldsanering.
 • Vårda din SGI (sjukpenninggrundade inkomst)

Skuldsanering

Med skuldsanering menas att svårt skuldsatta personer under vissa förutsättningar kan slippa att betala sina skulder helt eller delvis. Har du haft problem med dina skulder en längre tid kan du ansöka om skuldsanering. Efter fem år kan du vara skuldfri.

Att söka skuldsanering

Du ansöker hos Kronofogden på en särskild blankett. Behöver du hjälp att fylla i ansökan hjälper budget- och skuldrådgivaren i regionen till. Du kan göra en ansökan om skuldsanering hos kronofogden.

Vad händer efter ansökan?

Kronofogden prövar om du uppfyller kraven för att få skuldsanering. Om ansökan blir godkänd kommer förslaget till skuldsanering att skickas till dem du är skyldig pengar. Om någon av dem säger nej till förslaget kan Kronofogden ändå besluta om skuldsanering för dig. Om du beviljas skuldsanering innebär det att du får leva på existensminimum, vanligtvis i fem år. Alla pengar över existensminimum går till att betala av skulderna och du får en betalningsplan som du ska följa. Lever du under existensminimum är skuldsaneringsperioden fortfarande fem år men utan betalningsplan.

Om du inte kan få skuldsanering

Budget- och skuldrådgivningen kan räkna fram realistiska betalningsförslag för den som är skuldsatt och inte uppfyller skuldsaneringslagens krav, eller vill ha andra typer av betalningsuppgörelser. Rådgivningen kan tillsammans med den skuldsatte arbeta för att förhandla fram nya villkor hos fordringsägarna.

Övrigt stöd

Betalningsuppgörelse

Den som vill ha andra typer av betalningsuppgörelser eller som inte uppfyller kraven för att få skuldsanering kan få hjälp av budget- och skuldrådgivningen med att räkna fram realistiska betalningsförslag. Rådgivaren kan, tillsammans med den skuldsatte, arbeta för att förhandla fram nya villkor hos fordringsägarna.

Budgetkalkyl

För att få översikt över sin privatekonomi kan det hjälpa att göra en budget. Du kan göra en egen budgetkalkyl på hemsidan Hallå konsument

Kontakta Region Gotland

Budget- och skuldrådgivningen

Visborgsallén 19

621 81 Visby

Telefontid: Måndag – onsdag klockan 08.30-10.00.

Om du inte har möjlighet att ringa på telefontiderna kan du antingen ringa vårt telefonnummer, 0498-26 32 30 och lämna ett meddelande på telefonsvaren, glöm inte att uppge ett telefonnummer vi kan nå dig på, eller så kan du maila på budgetochskuldradgivning@gotland.se, samma sak här, glöm inte att uppge ett telefonnummer vi kan nå dig på.

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00