Sök

Mia Stuhre: "Jag älskar Almedalsveckan"

Mia Stuhre, verksamhetsledare Almedalsveckan

Mia Stuhre ser fram emot årets Almedalsvecka. Foto: Astrid

Ungas perspektiv träffade Mia Stuhre, verksamhetsledare Almedalsveckan. Här berättar hon om sitt jobb som arrangör för den stora veckan.

Almedalsveckan började med att Olof Palme höll ett tal i Almedalen år 1968 under uppmaningen: kom, fråga, lyss och trivs. Palme fortsatte att ge sina tal i ett par år, och det var inte länge innan andra partier hakade på. Vid 1976 var alla partier en del av den tidiga Almedalsveckan. Under 1980-talet började olika företag och andra grupper också representera sig i arrangemanget, och det händer såklart än idag.

Numera är det två personer som jobbar med Almedalsveckan på hundra procent året om, även tre som jobbar med det på deltid. Sen när det närmar sig veckan så är det ungefär 75 ur Region Gotlands personal som arbetar kring Almedalsveckan. Under veckan medverkar 900 arrangörer och 4 000 medverkande arbetare. Mia Stuhre tror att det kommer komma ytterligare 30 000 unika besökare, hon sa också att det kommer ungefär sammanlagt vara 80 000 besökare på Gotland.

Med ett så stort antal personer krävs det en stor arbetsinsats. Mia Stuhre menar att hon och hennes medarbetare bara är lediga i juli och halva augusti, eftersom utvärderingen av årets Almedalsvecka börjar i slutet av augusti. Förberedelserna inför nästa Almedalsvecka börjar redan efter jul, där fokuset är på struktur och organisering.

I januari och framöver jobbar man ytterligare med planeringen och arrangörer som vill hålla evenemang under Almedalsveckan. Mia förklarar att det finns mycket att tänka på inför ett sådant stort event. Hon jobbade i samma korridor som hennes föregångare innan hon tog över rollen som verksamhetsledare och hon såg att kollegan hade mycket att göra. Det lockade Mia Stuhre att få jobba så.

– Jag älskar Almedalsveckan och brinner för mötena som sker där, säger hon.

Text: Redaktionen

Foto: Astrid

Det här är en artikel skriven av Region Gotlands Ungdomsredaktion som består av fem feriearbetande ungdomar som under sommaren 2024 belyser ungdomars perspektiv.

Läs fler artiklar på Ungdomsredaktionen – Ungas perspektiv

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 juli 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt