Sök

Om skolbio

Kulturskolan arrangerar skolbio vilket innebär att barn och unga får se på film på sin lokala biograf under skoltid.

Flicka tittar in i kameran

Skolbio innebär att eleverna tillsammans får se film på en biograf och samtala om filmen efteråt – antingen tillsammans med en filmpedagog eller med lärare utifrån en filmhandledning. Att se och samtala om film är en oslagbar metod för att stimulera empati och sätta ord på upplevelser och därigenom stärka inlevelseförmågan.

Skolbio

Kulturskolan arrangerar skolbio vilket innebär att barn och unga får se på film på en biograf under skoltid och att efteråt reflektera samtala om filmen – antingen tillsammans med en filmpedagog eller med lärare utifrån en filmhandledning.

Skolbiovisningen blir en plattform för eleverna att kunna mötas utifrån sina erfarenheter och tankar kring livet självt. Det levandegör inte bara kunskap utan hjälper även såväl barn som vuxna att bättre förstå av sig själva och andra. Att se en film och reflektera över den levandegör inte bara kunskap utan hjälper även såväl barn som vuxna att bättre förstå av sig själva och andra. Det är en oslagbar metod för att stimulera empati och sätta ord på upplevelser och därigenom stärka inlevelseförmågan.

Formen för skolbion

Skolbion har under åren bedrivits i olika former. Från 2023 riktar det ordinarie skolbioutbudet till tre årskurser i grundskolan; årskurs 3, årskurs 6 och årskurs 9. Syftet med att vi riktar oss till enbart tre årskurser är att vi vill förbättra likvärdigheten mellan elever och skolor över hela ön. Genom att fokusera på samma tre årskurser varje läsår säkerställer vi att varje elev som gått igenom den kommunala grundskolan på Gotland ska ha fått uppleva skolbio totalt minst tre gånger under grundskoleperioden.

Urvalet av film

Filmerna som visas på skolbio är noga utvalda både vad gäller kvalitet och teman som passar målgruppen. Film från flera olika världsdelar med hög konstnärlig och pedagogisk kvalité. Filmerna kompletteras ofta med filmhandledningar för att inspirera till fortsatt arbete kring filmen i klassrummet.​

Är du lärare och skulle vilja påverka utbudet i skolbioprogrammet? Hör av dig om du har frågor eller sypunkter. Framtida förhoppning är att skolbioprogrammet ska arbetas fram tillsammans med en grupp av lärare från olika delar av ön. Tillsammans väljer vi filmer och ger rekommendationer på vilka åldrar som filmerna kan passa för. Du som lärare kan naturligtvis bäst bedöma vilka filmer som fungerar för dina elever. Hör av dig om du har frågor till skolbiosamordnaren.

Filmhandledningar

Svenska filminstitutet publicerar årligen nya filmhandledningar. Handledningarna är till för att vägleda dig som pedagog i samband med filmvisningen med eleverna.

Filmhandledningen beskriver filmens handling, placerar in filmen och dess teman i en vidare kontext, ger uppslag till övningar och/eller samtal att föra i klassrummet efter en visning samt ger tips på ytterligare fördjupning.

Trivselregler

Observera att mat, godis, snacks är inte tillåtet på skolbiovisningarna. Biografernas kiosker är stängda under visningarna och snacks får heller inte medtagas.

Vi betonar att det är de medföljande vuxna som ansvarar för sina elever och för ordningen i salongen. Förbered era elever på vad som förväntas av dem i biorummet. Filmvisningen är att betrakta som en lektion och det förväntas att alla sitter kvar i salongen tills filmen är slut. Kom ihåg att ni kommer att möta andra skolor som ni behöver visa hänsyn till. En god stämning och ton i biosalongen krävs för att alla ska kunna ta del av filmupplevelsen på ett bra sätt.

Skolbiovisningarna bokas via gotland.se/navet. Nytt för i år är att skolorna själva väljer datum för visningen, observera att bokningen behöver göras minst två veckor innan önskat visningsdatum. Skolbiovisningar erbjuds enbart på morgon/förmiddag mellan kl 08.00 – 12.00. Skolbio är tillgängligt på följande biografer: Biograf Roy Fårösund, Slitebio, Folkets Bio Visby, Biostaden Borgen Visby, Bio Rondo Klintehamn, biograf Hemsegården Hemse. Om skolan har flera klasser i samma årskurs ser vi gärna att flera klasser går ihop och bokar gemensamma visningar.

Kommunala grundskolor utanför Visby kan använda sin tilldelade kulturbusspeng för resor till och från skolbiovisningen. För bokning av så kallad "Kulturbuss" görs beställningen alltid genom interntjänst.
I vissa fall kan skolor också ansöka om kompletterande bidrag på upp till 1 800 kronor för sin busskostnad. En sådan ansökan kan göras efter skolbiovisningen. Om bidraget beviljas beror på när skolan senast fick bussbidrag och hur mycket bidragsmedel som finns kvar för kalenderåret.

Kontakta Region Gotland

Annes
Annes Sirkel
pedagog, film- och TV-produktion

Annes är även ansvarig för Skolbio och kulturbokningar för skolor i verktyget "Navet".

Kulturskolan Gotland

Säves väg 10A, Visby

Kulturskolan Gotland, 621 82 Visby

Kulturskolan finns på facebook:
www.facebook.com/kulturskolan.gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 augusti 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00