Policy mot jäv och korruption
Region Gotland jobbar aktivt med att bekämpa jäv, korruption och andra former av förtroendeskadande beteende.
Det är viktigt att alla medborgare kan lita på att Region Gotlands processer sker rättssäkert, utan misstankar om jäv eller korruption. På kultur- och fritidsavdelningen arbetar vi därför kontinuerligt med att utvärder och förbättra våra rutiner, för att skapa transparens och kvalitet i stödgivningen.
Vad är jäv?
Jäv uppstår när en medarbetare eller dess närstående är sökande i ett ärende eller har ett intresse i ärendets utgång på så sätt att det kan medföra nytta eller skada för medarbetaren eller dess närstående.
En medarbetare kan också vara jävig om det finns någon särskild omständighet som skulle kunna rubba förtroendet för hens opartiskhet, till exempel om hen är:
- Vän eller ovän med någon som är part eller intressent i ärendet.
- Ekonomiskt beroende av part eller intressent.
- Engagerad i saken på sådant sätt att misstanke lätt kan uppstå om att en opartisk bedömning inte görs.
Motverka jäv
Om en medarbetare är jävig får personen ifråga inte vidta någon åtgärd i ärendet över huvud taget. Den berörde meddelar själv till närmaste chef eller motsvarande att jäv eller risk för jäv föreligger.
Medarbetaren ersätts då av annan medarbetare eller extern konsult med likvärdig kompetens. I beslutsprotokollet antecknas att en person meddelat jäv.
Ibland uppstår situationer som kan vara svåra att bedöma ur jävssynpunkt. I sådana fall tillämpas försiktighetsprincipen vilken innebär att det kan vara bäst att avstå från att delta i hanteringen av ärendet ”för säkerhets skull”.
Vad är en muta?
Att ta emot en muta är brottsligt. Brottet begås när en anställd tar emot, begär eller inte tackar nej till en otillbörlig förmån för sin tjänsteutövning eller uppdrag.
Detta gäller också om hen tar emot en förmån för någon annan än sig själv. Mottagandet av mutan behöver inte innebära att givaren faktiskt gynnas, det är ändå brottsligt.
En anställd eller förtroendevald i Region Gotland ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i sitt arbete.
Anmäla jäv eller mutbrott
Det finns flera sätt att anmäla misstankar om jäv, korruption eller förtroendeskadande beteende inom Region Gotland. Du kan till exempel använda kontaktuppgifterna eller formuläret Lämna en synpunkt här nedan.
Om du misstänker allvarliga missförhållanden ska du använda funktionen Visselblåsning. Identiteten på dig som anmäler hålls hemlig och anmälan hanteras av en extern oberoende mottagare.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 30 oktober 2024