Sök

Miljöfarlig verksamhet

För att se till att vi har en trygg och säker miljö på Gotland behöver många miljöfarliga verksamheter anmälas eller få ett tillstånd av Region Gotland innan den startas. Här kan du läsa mer om hur du gör för att anmäla din verksamhet, om miljörapportering och egenkontroll.

Anmälan och tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Vilka verksamheter kan vara miljöfarliga?

Anmälan av miljöfarliga verksamheter kan beröra miljöskydd, lantbruk, hälsoskydd eller enskilda avlopp. Du kan läsa mer om våra olika verksamhetsområden här på vår hemsida och vad som gäller för dem.

Behöver jag söka tillstånd eller anmäla min verksamhet?

Miljöfarliga verksamheter delas in i A-, B-, C- eller U-anläggningar. Nedan kan du läsa mer om de olika verksamhetskategorierna och vad som gäller för dig. Det är viktigt att du sätter dig in i de regler som gäller för just ditt ärende.

  • Kontakta gärna oss på Miljö- och hälsoskydd så hjälper vi dig att göra rätt. Du kan nå oss via mail på registrator-mbn@gotland.se eller på telefon på nummer: 0498- 26 90 00.
  • Vet du redan hur du ska göra? På länken nedanför kan du anmäla din miljöfarliga verksamhet till oss. Tänk på att vi behöver få in din ansökan sex veckor innan du tänker öppna din verksamhet.

En A-verksamhet är en verksamhet med mycket stor miljöpåverkan som kräver tillstånd. Prövning utförs av miljödomstol.

Exempel på A-verksamheter är:

  • bearbetning av kärnbränsle
  • större massa- och pappersbruk
  • större cementfabriker

En B-verksamhet är en verksamhet med stor miljöpåverkan som kräver tillstånd. Prövning görs av länsstyrelsen.

Exempel på B-verksamheter:

  • större hamnar
  • större vindkraftsparker
  • krematorium

En C-verksamhet är en verksamhet med mindre miljöpåverkan som kräver anmälan. Prövning görs av Region Gotland.

Exempel på C-verksamheter är:

  • större drivmedelsstationer
  • mindre vindkraftverk
  • skola/förskola

En U-verksamhet är en verksamhet med liten miljöpåverkan som vanligtvis inte kräver varken tillstånd eller anmälan. Prövning behöver normalt sett inte göras men vissa undantag finns, så som avloppsanläggningar.

Exempel på U-verksamheter:

  • byggföretag
  • små verkstäder
  • flerbostadshus

Att tänka på

På vissa platser (till exempel inom vattenskyddsområden) finns speciella bestämmelser för vad som får göras och hur de ska göras. Likartade verksamheter kan alltså omfattas av olika krav på tillstånd eller anmälan beroende på var den är tänkt att ligga.

För att underlätta för dig rekommenderar vi att du tar kontakt med Enhet miljö- och hälsoskydd så tidigt som möjligt för att vi ska kunna hjälpa dig med vilka krav som gäller just din verksamhet.

Miljörapportering

Du som bedriver en tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet, ska senast den 31 mars varje år lämna en miljörapport till tillsynsmyndigheten. Syftet med miljörapporten är att:

  • redovisa hur du efterlever villkoren du har för din verksamhet
  • stärka din egenkontroll
  • ge tillsynsmyndigheten ett bra underlag för tillsynen över din verksamhet
  • ge underlag för internationell rapportering

Miljörapporten består av tre delar: grunddel, textdel och för vissa verksamheter en emissionsdeklaration. Grunddelen innehåller i huvudsak administrativa uppgifter. I textdelen ska du beskriva hur din verksamhet uppfyller villkoren och vilka åtgärder som genomförts som en följd av egenkontrollen. Vissa verksamheter ska också lämna uppgifter om utsläpp till luft och vatten samt uppgifter om avfall. Dessa uppgifter lämnas i emissionsdeklarationen.

Alla miljörapporter lämnas in elektroniskt via Naturvårdsverkets centrala databas för miljörapporter, SMP. Överträdelse av föreskrifterna om miljörapport är förenat med en miljösanktionsavgift.

Egenkontroll

Egenkontroll kan beskrivas som verksamhetens eget system för att förebygga eller åtgärda eventuell negativ påverkan på miljön. Egenkontroll är också ett sätt att se till att verksamheten följer de lagkrav som finns.

Vem omfattas av krav på egenkontroll?

Alla som driver en verksamhet eller gör något som påverkar miljön ska planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön. I ansvaret ingår en skyldighet att skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens art och omfattning för att skydda omgivningen. Detta är ett generellt krav, som gäller alla verksamheter.

För verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga enlig miljöbalken gäller mer preciserade krav på egenkontrollen. Dessa verksamheter omfattas då av förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE).

Mer information

 

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 september 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00