Sök

Kristina får eleverna att våga ta plats på scen

Stina Lundmark står framför pianot.

Barndomens musikintresse ledde väg till pianoläraren Kristina Lundmarks yrkesbana. På Kulturskolan får hon eleverna att växa – både i sitt musikintresse, men också i sin självkänsla.

Skolavslutningen är mindre än en månad bort och utanför Kulturskolan står våren i full blom. Doften av syren hänger i luften och fåglarna kvittrar högljutt i kapp. Men inne i lektionssalen är det svalt och stilla. Framför flygeln spelar pianoläraren Kristina Lundmark sommarpsalmen "Nu grönskar det" och tonerna fyller hela rummet.
– Akustiska instrument, de ger nästan en andlig känsla, säger hon.

Vikten av en bra lärare

Kristina Lundmark började spela piano tidigt. Hon lyssnade på när hennes mamma spelade och började så småningom att ta lektioner. Pianospelandet kom enkelt och naturligt.
– Jag hade turen att få bra lärare, de var lekfulla och samtidigt respektfulla och mitt intresse växte, berättar hon.

Valet mellan frilans och fast tjänst

När det blev dags för studier stod valet mellan hennes två stora intressen; djur och musik. Men hon kände varken för att bli bonde eller veterinär, berättar hon med ett skratt. I stället sökte hon till musikhögskolan och blev så småningom frilansande musiker. När erbjudandet kom om att bli musiklärare i Fårösund tackade hon ja.
– Den ekonomiska tryggheten var ett fantastiskt alternativ till frilans.

Så ser en lektion ut

Idag är hon lärare på Kulturskolan och undervisar elever enskilt i Visby, Endre och Dalhem. Under en 20 minuters intensiv lektion får eleverna unik möjlighet att lära sig spela utifrån sina önskemål och förutsättningar. Kulturskolan arbetar aktivt för att försöka nå alla barn på Gotland.
– Det är oerhört kul att träffa eleverna varje vecka. Speciellt när de arbetat med något länge, och det plötsligt bara lossnar. Jag försöker verkligen ta vara på elevens intresse för att de ska känna lust och vilja fortsätta spela.

Får eleverna att våga

Att jobba som lärare i Kulturskolan innebär också att stärka elevernas självförtroende till att spela inför publik. Ett sådant tillfälle blir redan nu på lördag när Kulturskolan firar Kulturskolans dag med uppträdanden på Östercentrum och konsert i Vårdklockans kyrka på Adelsgatan i Visby.
– Vissa elever är inte blyga för att uppträda, men andra behöver mer tid till att våga. Det är fantastiskt att se glädjen efteråt. Kulturskolans verksamhet är enormt viktig, jag önskar vi hade ännu mer resurser så att vi även kunde ta emot vuxna, avslutar hon.

Stina Lundmark berättar om undervisning.

Blev du inspirerad?

Gör som Kristina och ta ditt intresse till en ny nivå som musiklärare eller kulturpedagog. På studera.nu kan du jämföra och hitta rätt utbildning för dig.

Hitta och jämför utbildningar (studera.nu)

Öppet hus 4 juni

Om du är nyfiken på Kulturskolans verksamhet kan du besöka öppet hus den 4 juni klockan 17-19. Ta chansen att prova på olika instrument och lär dig mer om Kulturskolan.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 maj 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00