Sök

Modersmål

Barn och ungdomar som har ett annat modersmål än svenska kan få modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmålet.

pappa och son

En elev som har en vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska ska erbjudas modersmålsundervisning i detta språk om:

  • En eller båda föräldrarna/vårdnadshavarna har ett annat modersmål än svenska
  • Språket är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet
  • Eleven har grundläggande kunskaper i språket
  • Minst fem elever önskar undervisning i det aktuella språket. Det måste också finnas en lämplig lärare i det aktuella språket

Modersmålsundervisning i grundskolan

Modersmål är ett eget ämne i skolan från årskurs 1, där eleverna får betyg från årskurs 6. Syftet med modersmålsundervisning är att ge elever möjlighet att utveckla det egna språket och att stärka självkänslan. Eleverna lär sig mer om den egna kulturen och det främjar deras utveckling till tvåspråkiga individer med dubbel kulturell identitet och kulturkompetens.

Du som är vårdnadshavare för barn i grundskolan ansöker om modersmålsundervisning via vår e-tjänst. Om du saknar e-legitimation - hör av dig till oss så får du en blankett istället.

Modersmålsundervisning i gymnasieskolan

För att få delta i modersmålsundervisning på gymnasiet behöver eleven ansöka om detta i samband med gymnasievalet. Vid inskrivning under pågående termin – kontakta studie- och yrkesvägledare.

Elever i gymnasieskolan måste ha godkänt betyg i modersmål för årskurs 9 för att ha rätt att läsa modersmål på gymnasiet.

Studiehandledning på modersmål

Studiehandledning innebär att en elev kan få hjälp med sina studier på sitt modersmål eller på sitt starkaste skolspråk.

Skolan beslutar och ansöker om studiehandledning för elev som bedöms ha behov av detta.

Nationella minoriteter har rätt till sitt språk

Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är nationella minoriteter i Sverige. Elever som själva anser sig tillhöra någon av de nationella minoriteterna har rätt till undervisning i nationella minoritetsspråk.

Det räcker med att en elev önskar undervisning för att skolan ska bli skyldig att ordna undervisning. Skyldigheten gäller under förutsättning att det finns en lämplig lärare. I grundskolan, specialskolan, sameskolan och grundsärskolan gäller detta oberoende av om det är ett levande språk i hemmet eller inte. Elever i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan måste dock ha goda kunskaper i språket för att ha rätt att läsa ett nationellt minoritetsspråk.

En elev som tillhör den nationella minoriteten romer och som kommer från utlandet får ges modersmålsundervisning i två språk om det finns särskilda skäl.

Om ditt barn tillhör en av dessa minoriteter: kontakta Modersmålsenheten för mer information och ansökan.

Kontakta Region Gotland

Josefine Liljegren
Tf enhetschef
Pia Blomgren-Nilsson
Skoladministratör

Mästergatan 5 E, 621 82 Visby

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 november 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt