Sök

Sjöfartsutbildningen

Vill du ha ett arbete där du kan få chansen att se världen? Då skall du söka sjöfartsutbildningen. Just nu är det stor brist på sjöfolk och du kan efter din utbildning välja att jobba i närområdet eller söka dig till fartyg runt om i världen.

Elever läser sjökort

Om utbildningen

Du väljer någon av inriktningarna däck eller maskin. Första året ligger tyngdpunkten på säkerhetsutbildning. Du får de kunskaper som krävs för att ingå i säkerhetsbesättningen ombord på fartyg. Bland annat får du lära dig brandskydd, sjukvård och hur man evakuerar fartyg för att kunna agera vid nödsituationer ombord.

Under det andra och tredje året utvecklar du yrkeskunskaper för att kunna arbeta som matros eller motorman. Under det tredje året får du utbildning inom de lägsta befälsbehörigheterna utifrån vald inriktning. Efter utbildningen har du behörighet att arbeta som matros eller motorman. Elever från hela landet kan söka Wisbygymnasiets sjöfartsutbildning. Efter studenten kan du vidareutbilda dig till sjökapten eller sjöingenjör.

Inriktningar

Däck

Inriktningen ska ge kunskaper om drift och underhåll inom fartygets däcksavdelning. Inriktningen kan till exempel leda till ett arbete som matros.

Bakom kulisserna i Gotlandstrafiken - Bryggan

Maskin

Inriktningen ger kunskaper om drift och underhåll av fartygets maskinavdelning. Inriktningen kan till exempel leda till ett arbete som motorman.

Bakom kulisserina i Gotlandstrafiken - Maskin

Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Under dina APL-veckor vidareutvecklar du dina yrkeskunskaper och din yrkesidentitet. Du följer företagets arbetstider och är försäkrad genom skolan. APL sker under minst 15 veckor och är förlagd till årskurs 2 och 3, huvuddelen sker i årskurs 3. APL är en mycket viktig del av din utbildning och de företag som tar emot våra elever anställer idag de allra flesta efter examen.

Behörigheter och certifikat

För att få arbeta till sjöss krävs olika certifikat och behörigheter - intyg som visar att man är behörig för sin befattning som lättmatros eller vaktgående maskinpersonal. Du blir behörig efter att fått godkänt i ett antal kurser och genomfört godkänd APL. Efter examen kan du ansöka om nödvändiga certifikat och behörighet hos Transportstyrelsen, som tar ut en avgift för detta.

Efter gymnasiet

När du genomfört utbildningen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen. Efter gymnasiet fortsätter utbildningen ute på företag i cirka 2-3 år. Under de åren har du lärlingslön. Därefter får du ditt yrkesbevis. På samtliga program erbjuds grundläggande behörighet till yrkeshögskola, universitet och högskola. Det finns många eftergymnasiala utbildningar där du har nytta av din yrkesexamen från bygg- och anläggningsprogrammet. Exempel på sådana utbildningar är byggingenjör, arkitekt, väg- och anläggningstekniker och bygglovshandläggare.

Elever berättar om programmet

Kontakta Region Gotland

Heléne Engström Danielsson
Studie- och yrkesvägledare, Wisbygymnasiet

Ansvarig för samhällsvetenskapsprogrammet, sjöfartsutbildningen samt VVS- och fastighetsprogrammet.

Bo Nordahl
Programsamordnare
Rektor Ulrika Westin
Ulrika Westin
Rektor

Ansvarig för samhällsprogrammet, sjöfartsutbildningen samt VVS- och fastighetsprogrammet.

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 oktober 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00