Introduktionsprogrammet Programinriktat val
Introduktionsprogrammen riktar sig till dig som inte är behörig till ett nationellt program. Utbildningen underlättar för dig att komma vidare till ett nationellt program eller bli anställningsbar.
Om utbildningen
På Wisbygymnasiet erbjuds samtliga fyra introduktionsprogram (IM). Vilket av de olika introduktionsprogrammen du kan gå beror på hur många ämnen du saknar och vad målet för dina studier är.
Programinriktat val
Programinriktat val är en utbildning som vänder sig till dig som saknar full behörighet att söka ett nationellt program. Du är behörig att söka programinriktat val om du har godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk, matematik eller engelska och minst fyra andra ämnen. Det är en sökbar utbildning, men du kan bara bli antagen om det finns platser över på programmet du önskar gå. Utbildningen är inriktad mot både studieförberedande och yrkesförberedande program.
Du som har kommit in på utbildningen Programinriktat val läser, i mån av plats, tillsammans med behöriga elever på ett nationellt gymnasieprogram och studerar alla ämnen som ingår i utbildningen, samtidigt som du läser in de ämnen som du inte har godkänt i från årskurs 9. Målet är att du så snart som möjligt ska slutföra de grundskoleämnen du har kvar för behörighet och antas till det nationella programmet.
Individuell studieplan
Introduktionsprogrammen har ingen nationellt fastställd programstruktur eller examensmål. Istället kartläggs dina styrkor och behov och en individuell studieplan upprättas, som visar vad utbildningen ska innehålla. Det är en mer preciserad beskrivning av den enskilde elevens utbildning vad gäller mål, längd och innehåll. Med hjälp av studieplanen kan utbildningen och undervisningen planeras och följas upp så att du ges det stöd och den stimulans du behöver för att lyckas i ditt lärande och din personliga utveckling. Skolgången på introduktionsprogrammen kan utformas på ett flertal sätt och kan innehålla allt från skola fem dagar i veckan, till praktik fem dagar i veckan. Elever på alla introduktionsprogram erbjuds en minsta garanterad undervisningstid på 23 timmar i veckan.
Samverkan
Ett nära samarbete med elevstödjare, skolsköterska, kurator, studie- och yrkesvägledare samt specialpedagog är en förutsättning för skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete. Även ett nära samarbete med vårdnadshavare är avgörande för att eleverna ska nå sina individuella mål och fullfölja sin utbildning.
Gymnasieintyg
När en elev på ett introduktionsprogram har nått målen för utbildningen enligt sin individuella studieplan utfärdar skolan ett gymnasieintyg som visar vilken utbildning eleven har fått.
Dubbelt mentorskap
För att öka måluppfyllelsen för tidigare IM-elever som kommer in på nationella program, tillämpar Wisbygymnasiet ett så kallat dubbelt mentorskap. Det dubbla mentorskapet bygger på att den mentor eleven haft på introduktionsprogrammet fortsätter att vara stöd till elev, vårdnadshavare och mentor på det nationella programmet.
Studie- och yrkesvägledare för Introduktionsprogrammen är Maria Johansson (ansvarig för IM) och Anita Hansson (ansvarig för ASTA)
Elever berättar om programmet
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 30 januari 2024