Om Alléskolan
Alléskolan är Gotlands nyaste grundskola med cirka 300 elever från förskoleklass till årskurs 6 och fritidshem. Från läsåret 2024/25 finns vi i helt nybyggda lokaler.
Vi tillhör Solbergalinjen, vilket betyder att om man går på Alléskolan så går man vidare till Solbergaskolan i högstadiet, om man inte väljer annat alternativ via fria skolvalet.
Slöjdundervisningen i årskurs 4-6 sker på Solbergaskolan. Eleverna tar sig dit genom promenad eller cykel beroende på ålder, en gång i veckan.
Undervisning i språk och hemkunskap i årskurs 6 sker även det på Solbergaskolan.
Idrottsundervisningen sker dels i A7:s idrottshall och dels i Humlegårdskolans idrottshall.
Skolsköterska och kurator finns på skolan.
Skolan har specialpedagog och speciallärare som tillsammans rektor och Barn- och elevhälsans personal utgör vårt elevhälsoteam. Vi ses varannan vecka för att följa upp det förebyggande och främjande arbetet samt stödet för elever som behöver anpassningar eller särskilt stöd.
Alléskolan har eget tillagningskök med tillhörande matsal.
Mellanmålet serveras i matsalen av måltidspersonal.
Alléskolan är en del i samarbetet med Uppsala universitet Campus Gotland, genom att vara en partnerskola.
Klasserna på Alléskolan
Varje klass från årskurs F-6 är uppdelad i två grupper med en mentorslärare knuten till varje grupp. De flesta av klasserna har ytterligare personal som stöd under skoldagen.
Rasterna tillbringar vi utomhus med planerade rastaktiviteter vissa raster om man vill eller så kan man låna material i vår bod för egen aktivitet.
Fritidshemmet på Alleskolan
Alléskolans fritidshem består av tre avdelningar - Smulan för förskoleklass, Kakan för årskurs 1, Bullen för årskurs 2, Våfflan för årskurs 3 och Tårtan för årskurs 4–6.
På Alléskolans fritidshem arbetar vi utifrån läroplanens mål (lgr22) del 1 och 2 samt del 4 som är fritidshemmets egna del. Vi delar in läsåret i projektveckor där vi arbetar mot läroplanens mål med olika tillhörande aktiviteter. Samtidigt utgår vi hela tiden från elevernas egna intressen och behov när vi planerar vår fritidsverksamhet.
Vi bygger en legostad
Ett exempel på fritidshemsprojekt är “Allegostaden” där eleverna önskat att få arbeta med lego i ett större projekt under en längre period. ”Allegostaden” är en legostad som eleverna gemensamt bygger upp. I staden finnas det bostäder, samhällsfrämjande organisationer och diverse företag för att samhället ska kunna fungera hållbart. Förutom att träna på konstruktion, socialt samspel och samarbetsförmåga får de även lära sig på ett lekfullt och roligt sätt, hur ett samhälle fungerar.
Musik och rörelse
Alléskolans fritidshem erbjuder även mycket musik och rörelseglädje. På skolgården utövas dans i princip varje dag. Eleverna dansar fridans samt egna koreografier i grupp men även koreografier som personalen lärt ut. Alla barn och vuxna är välkomna att vara med och vill man inte vara med och dansa kan det vara roligt att sitta som publik och lyssna på musik och se på härlig rörelseglädje.
Rastaktiviteter
Utöver detta är vi ute på skolgården ofta och fortsätter lekar som påbörjats under skoldagens organiserade rastaktivitet eller så organiserar vi upp nya lekar eller främjar den spontana leken.
Vi har verkstäder
På Alléskolans fritidshem får eleverna, utlopp för sin kreativitet då vi erbjuder många olika typer av skapande verkstäder så som sy-, målar- och snickeriverkstad.
Fritidspersonalens motto här på Alléskolan är att hellre säga ja än nej!
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 12 augusti 2024