Sök

Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson

Vill du bli familjehem för ett barn eller en ungdom? Vi söker vanliga och stabila familjer. Ni kan vara en eller två vuxna, med eller utan barn, från alla kulturer och sammanhang.

Aktuellt: Informationsträff

Om du är nyfiken på och kanske intresserad av att bli familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson så är du välkommen till en informationsträff. Då berättar vi mer och du kan ställa frågor.

Datum och tid: 15 maj klockan 18.30
Plats: Polhemsgatan 29 i Visby

Anmälan e-post:
matilda.snoder@gotland.se eller maria.forsberg@gotland.se

Anmälan telefon:
0498-20 49 21 eller 0498-26 32 95

Är du och din familj redo?

På webbplatsen Familjehem Sverige kan du och din familj göra ett enkelt test.

Barn och vuxna berättar om familjehem

 

Fler föräldrar berättar på Socialstyrelsens webbplats.

Mer om att bli familjehem

Att bli familjehem är ett beslut och en process som kan ta lite tid. Det är bra att läsa på inför beslutet.

Barn behöver ibland bo i ett annat hem än tillsammans med sina föräldrar. Därför finns familjehem av olika slag och med olika inriktningar.

Familjehem är vanliga familjer som har tid, plats och tålamod för ytterligare en medlem. Familjehemmet ska vara en utvecklande och stabil miljö som ger barnet en varm känslomässig kontakt.

Att vara familjehem innebär att ta emot ett barn eller ungdom i sitt hem under en längre eller kortare tid, ibland under hela barnets uppväxt. Hur länge en familjehemsplacering varar är olika. Målet är att barnet ska återvända till det biologiska hemmet när det finns förutsättningar för det.

Familjehemmet stöttar barnet eller ungdomen både praktiskt och känslomässigt, till exempel i kontakten med föräldrar, syskon och andra viktiga personer i barnets omgivning. Familjehemmet hjälper till med skolarbete, fritidsaktiviteter och i kontakter med hälso- och sjukvård.

Familjehemmet arbetar på uppdrag från socialtjänsten och får stöd från familjehemsteamet.

Det finns många anledningar till varför ett familjehem behövs. Psykisk ohälsa hos en förälder, beroende eller något annat som gör att föräldrarna inte kan finnas där för sina barn. Det kan också vara barnets eget beteende eller bekymmer.

Oftast accepterar föräldrarna själva att barnet placeras i en annan familj. Men ibland händer det att socialtjänsten måste omhänderta barn mot föräldrarnas vilja. De lagar som styr omhändertaganden och familjehemsplaceringar är:

  • Socialtjänstlagen (SoL)
  • Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)

Ett familjehem är en helt vanlig familj. Fast lite extra stabil. Ni kan vara en eller två vuxna, från olika kulturer och sammanhang. Antingen bor ni i villa eller i lägenhet, på landsbygden eller i stan. Det kanske finns barn i din familj sedan tidigare, dina egna, din partners eller både och.

Tålamod är en viktig egenskap för dig som familjehemsförälder. Barnet som kommer till dig och din familj bär ibland på både ilska och sorg. Dessa känslor behöver du som familjehemsförälder kunna hantera och alltid vara beredd att ge mycket kärlek, även om barnet inte ger något tillbaka. Det är därför viktigt att din familj är stabil och har möjlighet att erbjuda tid och kraft.

Det är också viktigt att alla i familjen är överens om att ni ska öppna ert hem för ett barn till. Barnet som kommer till er behöver uppmärksamhet, tid och kärlek. Det påverkar alla i familjen.

Innan man kan bli aktuell för att ta emot ett barn eller ungdom i sitt hem måste familjen godkännas. Det sker genom en familjehemsutredning för att säkerställa att familjen har de förmågor och resurser som krävs för att ta hand om någon annans barn. Utredningen görs av två familjehemssekreterare som träffar familjen både i familjens hem och på socialkontoret.

Innan utredningen påbörjas inhämtas registerutdrag från polisens misstanke- och belastningsregister, socialregister, Kronofogden, Försäkringskassan.
I samband med utredningen ombeds familjen lämna referenspersoner från familjens nätverk, vän släkting eller kollega, som kan svara på frågor om familjen.

En utredning tar i regel 2–3 månader. Om det framkommer saker som gör att utredarna bedömer att familjen inte är lämplig informeras de om varför. Familjehemssekreterarnas ställningstagande kan inte överklagas.

Mer information om familjehemsutredningar finns att läsa på Socialstyrelsens hemsida.

Familjehemmet har aldrig ensamt ansvar för barnet. Det är många som samarbetar för att barnet ska få en så bra och trygg vardag som möjligt.

När barnet flyttar in i familjehemmet görs en planering för samarbetet mellan socialtjänsten, barnets föräldrar och familjehemmet.

Familjehemmet får kontinuerligt stöd och handledning av familjehemssekreterare. Socialförvaltningen är ansvarig för placeringen och skyldig att följa upp hur det fungerar för barnet.

Familjehemmet får utbildning, handledning och ekonomisk ersättning för sin insats. Familjehemsteamet anordnar också träffar där familjehemmen kan mötas och lära av varandra.

Familjehemmen har ett riksförbund som du kan gå med i: Familjehemmens riksförbund

Att vara familjehem är ett stort uppdrag. Ett uppdrag som kräver både tid och resurser. Därför får varje familjehem ekonomisk ersättning, på månadsbasis. Hur stor ersättningen är varierar från fall till fall och beräknas på barnets behov och ålder.

Ersättningen delas upp i två delar, omkostnad och arvode, som båda följer de rekommendationer som finns från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

  • Omkostnadsdelen ska täcka utgifter för det placerade barnet.
  • Arvodesdelen är den beskattningsbara ersättning familjehemmet får för uppdraget.

Kontaktfamilj och kontaktperson

Det finns fler uppdrag om du vill hjälpa ett barn.

Matilda Snoder
Familjehemssekreterare

Polhemsgatan 29, Visby

Maria Forsberg
Familjehemssekreterare

Polhemsgatan 29, Visby

Individ- och familjeomsorgen

Polhemsgatan 29, Visby, 621 81 Visby

Telefontid dagtid, vardagar, klockan 08:00 - 16:00.
Lunchstängt 12.00 - 13:00

Kvällar, nätter och helger:
Ring socialjouren vid akut behov av stöd och hjälp.
Telefon: 0498-26 91 45
Du kan också bli kopplad till socialjouren via SOS Alarm 112.

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Skärtorsdag - knappval 1 och 9 stänger 14.00)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 mars 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Skärtorsdag - knappval 1 och 9 stänger 14.00)