Sök

Otjänligt dricksvatten

Med otjänligt vatten menas att det har kommit in mikroorganismer som bakterier, virus eller parasiter eller kemiska ämnen i vattenledningsnätet som kan innebära en hälsorisk.

Dricksvatten är klassat som ett livsmedel och därför ställs det mycket höga krav på kvaliteten, så höga krav att det faktiskt är vårt mest kontrollerade livsmedel.

När det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk kan en kokrekommendation utfärdas som innebär att kranvattnet ska kokas innan det kan drickas eller användas i matlagning.

Nedan finns mer information om otjänligt dricksvatten, provtagning, kokrekommendation och spolning av vattenledningssystem.

Orsak till otjänlig dricksvatten

Det finns en mängd olika orsaker till att vatten blir otjänligt. Vid produktion av dricksvatten används ytvatten från vattendrag eller grundvatten. Detta vatten kan förorenas på olika sätt, till exempel om det kommer mycket nederbörd på kort tid eller att ytvatten har kommit in i ledning vid ett ledningsbrott.

Det kan hända att vattenverket inte kan behandla eventuella smittämnen som finns i vattnet eller att det blir något fel i reningsverket. Det kan också hända att dricksvattnet förorenas i ledningarna under transporten från vattenverket till din kran, till exempel om det blir förorenat från människor eller djur via avlopp eller gödsel.

Provtagning av vatten

Vattenprover tas enligt ett kontrollprogram utifrån lagstiftning och Livsmedelsverkets rekommendationer. Miljö- och hälsa på Gotland är tillsynsmyndighet och fastställer kontrollprogrammet.

Kontrollprogrammet består av ett paket där man testar flera så kallade indikatorbakterier (bakterier som skulle kunna visa att det kan finnas andra mer skadliga bakterier i vattnet) .

I kontrollprogrammet ingår att provta för:

  • Escherichia coli
  • Koliforma bakterier
  • Odlingsbara mikroorganismer
  • Intestinala enterokocker
  • Presumtiva Clostridium perfringens.

Proverna analyseras vid ett vattenlaberatorium och om vattenproverna visar förekomst av någon av ovan bakterie, virus eller parasit behöver säkerhetsåtgärder genast vidtas, en sådan kan vara att inför en kokrekommendation och/eller spolning av vattenledningssystemet. Läs mer nedan

Antal prov som tas beror på hur stort område det är som ett vattenverk ska försörja med vatten. Till exempel tas prover vid vattenverk för Visbys försörjningsområde varje vecka. Därutöver tas prov i vattenledningssystemet.

Vad gäller för egen brunn

Du som har egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk bör ta vattenprov på dricksvattnet minst var tredje år – i vissa fall varje år. Annat att tänka på är att se över anläggningen regelbundet och att ha en plan för tillfällig vattenbrist, till exempel vid torka eller strömavbrott.

Vatten till djur

Det är viktigt att djur har rent och bra vatten. Men viktigast är att djuren får dricka. Till mindre sällskapsdjur är det bra att koka dricksvatten men till större djur är det inte praktiskt genomförbart.
Clostridie är en bakterie som finns i jord och miljö som djur stöter på kontinuerligt och därmed ingår den ofta i djurens tarmflora. Men det förekommer, på grund av olika individuella omständigheter, att djur blir sjuka i clostridios.

Kokningsrekommendation

När det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk rekommenderas som en säkerhetsåtgärd att kranvattnet ska kokas innan det kan drickas eller användas i matlagning. Kokningsrekommendationen hävs inte förrän det är bekräftat genom vattenprover att vattnet är tjänligt igen.

Beslut om kokrekommendation tas av Region Gotland med stöd från VAKA, den nationella vattenkatastrofgruppen. VAKA, stödjer myndigheter, dricksvattenaktörer som drabbats eller kan komma att drabbas av akuta händelser som påverkar dricksvattenförsörjningen.

Hur ska vattnat kokas?

Livsmedelsverket rekommendation när när din kommun uppmanar att dricksvattnet ska kokas:

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
  • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Tänk på att kokt dricksvatten även ska användas till att

  • blanda saft eller andra drycker med vatten
  • brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
  • göra is
  • skölja frukt och grönsaker som inte kokas
  • borsta tänderna

Att tänka på vid en kokningsrekommendation

  • Lukt och smak avgör hur länge du kan använda kokt vatten

Det går inte att sätta en tidsgräns för hur länge du kan förvara kokt vatten. Grundregel är att du ska inte dricka vatten som smakar eller luktar illa, är grumligt eller kraftigt färgat. Under bra förhållanden kan dricksvatten hålla sig fräscht längre tid än en vecka. En förutsättning är hur rent vattnet och förvaringskärlet är från början och hur varmt vattnet förvaras.

Följ dessa råd så håller sig dricksvattnet fräscht under minst en vecka:

  • Använd väl rengjorda flaskor eller dunkar.
  • Fyll på med kokat vatten.
  • Förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt.

Om du druckit okokt vatten

Om du har druckit okokt vatten är det inte säkert att du har fått i dig ett så stort antal bakterier, virus eller parasiter att det påverkar din hälsa. Symtomen på magsjuka från otjänligt vatten kan vara illamående, magsmärtor och vattnig diarré. Sjukvården rekommenderar den som blir kraftigt påverkad av symtom att kontakta sjukvårdsrådgivningen på 1177. Besvären kan börja 6–24 timmar och brukar pågå cirka ett dygn.

Diska och duscha i otjänligt vatten

Det går att diska i diskmaskin men var noga med att använda program med högsta temperatur samt använd torkprogrammet. Vid handdisk var noga med att porslinet är torrt innan du använder det.

Påverkan på kärl som vattnet kokas i

Det är mycket kalk i det gotländska vattnet som kan ge utslag (att det bli vita nyanser) när man kokar vattnet. Detta är kalkavlagringar och är inget farligt. Det kan även bli vita prickar i kastrullen när man kokar vattnet. Beläggningarna kan enkelt tas bort med hjälp av till exempel citronsyra.

Vattnet innehåller små partiklar av järnoxid som troligtvis kommer från rost i våra ledningar. Rostpartiklar kan lossna när trycket i ledningen förändras i samband med spolning av vattenledningssystemet, läckor, reparation eller underhåll av ledningsnätet. I de flesta fall är missfärgat vatten inte farligt att använda. Det man kan göra är att öppna en kran och spola ordentligt tills vattnet blir klart igen.

Spolning av vattenledningssystemet

Det går åt mycket vatten när man spolar vattenledningssystemet och för att inte tömma vattenreserverna behöver det ske etappvis. När man spolar vattenledningarna trycker man vattnet framför sig och därför måste man börja på den plats som vattenledningssystemet börjar och gå utåt i ledningarna.

Vattenspolning genomförs i huvudsak på dagtid. Undantag kan förekomma beroende på hur stort vattenledningssystemet är och hur kritiska situationen är.

För att genomföra en vattenspolning måste man vara säkert att det finns bakteriefritt vatten att spola ut i vattenledningssystemet. Därför är det ingen mening att rengöra nätet om det inte är säkert att det finns rent vatten att spola med.

Att använda vattenkranar under spolning

Du behöver inte stänga av dina kranar. Kommer det grumligt vatten i kranen ska du spola tills det blir klart, det kan variera hur lång tid det kommer att ta. Glöm inte att kokningsrekommendationerna kvarstår tills annat meddelas.

Synligt utomhus att en vattenspolning genomförs

Det kan komma att spruta/rinna vatten ur vattenposterna som öppnas i det område som spolas. Det kan behövas avstängningar eller att trafiken behöver ledas om medan spolning pågår. Är det kallt och vattnet fryser till is så kommer det att sandas efter hand. Tänk på att anpassa hastigheten, det kan vara vatten på vägarna vilket ökar risken för vattenplaning och halka. Var även försiktig om du går eller cyklar i dessa områden.

Effekt inomhus att en vattenspolning genomförs

För fastighetsägare och hushåll kan det bli grumligt vatten i kranen under tiden som spolning sker vilket är ofarligt. Det kan vara bra att spola vattnet tills det blir klart igen. Det kan variera hur lång tid det tar. Får du inte grumligt vatten i din kran behöver du inte spola extra. Det kan även bli en del tryckförändringar i vattenledningsnätet. Det märker du genom att vattnet kan rinna långsammare än normalt. Kokrekommendationerna kvarstår tills annat meddelas.

Risk för översvämning i källare

I och med att det rinner ut mycket vatten från brandposter när de öppnas, finns det viss risk för att det rinner in vatten i källare. Se gärna över fastigheten och eventuella grundvattenpumpar, framför allt om du haft översvämning förut.

Spolning vid gemensamhetsanläggning

Vatten och avloppsavdelningen spolar enbart fram till förbindelsepunkt. Gemensamhetsanläggningar får själva bedöma om deras eget ledningsnät ska spolas, det beror på om kranvattnet använts under tiden som kokrekommendationen varit.

Efter att vattenspolning är genomförd

När spolningen är genomförd behöver inte kranarna spolas om man använt kranvattnet under de senaste veckorna. Om vattnet är grumligt ska man spola tills vattnet blir klart igen.

Om man inte varit i sin bostad/fritidsboende under den tid vattnet varit otjänligt behöver du inte göra något annat än det du brukar när du kommer till din bostad och tar vattnet i bruk igen. Som regel är det bra att spola ur de egna kranarna.

Varmvattenberedare behöver inte tömmas eftersom det bara är kallt kranvatten som ska användas till matlagning eller dryck.

Utsättning av vattentankar

Bedömningen är att så länge det finns tillgång till kommunalt vatten som går att koka och dricka kommer inte vattentankar att placeras ut till allmänheten. Vid en vattenstörning behöver regionen prioritera känsliga verksamheter, till exempel lasarettet, äldreboenden.

Om beslut fattas att vattentankar ska ställas ut kommer information att ges via regionens webbplats www.gotland.se och P4 Gotland.

Information om vattenstörning

När en rekommendation om att koka vattnet beslutas skickas ett myndighetsmeddelande ut i regionens beredskapskanal P4 Gotland.
De lokala nyhetsmedierna får information som de kan publicera i sina kanaler. Information går även ut via krisinformation.se, appen Krisinformation som drivs av MSB. och Länsstyrelsen Gotland.

Information går ut via Region Gotlands informationskanaler:

  • www.gotland.se
  • Region Gotlands sociala medier som Facebook och Instagram
  • Digitala skärmar och affischering

Som ett komplement kan ett sms gå ut för att kunna nå ut till så många som möjligt. Tjänsten fungerar så att den matchar folkbokföringsadresser mot publika katalogtjänster. På det sättet får vi reda på om en person som är skriven på en adress har ett telefonnummer som det går att skicka meddelanden till. Alla folkbokförda personers mobiltelefonnummer finns inte sökbara i de publika katalogtjänsterna och hittas då inte av systemet. Om du vill säkerställa att du kan nås av regionens sms-tjänst om VA-driftsstörning, behöver du gå in och registrera dig.

Om du behöver hjälp vid registreringen, kontakta teknikförvaltningens kundtjänst på

För att hålla sig uppdaterad behöver man hålla koll på regionens webbplats. Region Gotland

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt