Sök

Fett- och oljeavskiljare

Fett liksom olja och andra petroleumprodukter som släpps ut i avloppet skapar stora problem som igensättning i avloppsledningar och funktionsstörningar i reningsverken.

Behov av fettavskiljare

Fett som släpps ut i avloppet skapar stora problem. Fettet stelnar och fastnar på väggarna i avloppsledningarna, vilket kan leda till igensättning. I olyckliga fall kan sådan igensättning leda till källaröversvämning eller bräddning. Höga halter av fett i avloppsvattnet har dessutom en negativ inverkan på reningen vid avloppsreningsverket. Kommunen är bara skyldig att ta hand om spillvatten av normal hushållskaraktär. Vid föroreningsrisker ska avskiljare installeras.

Tänk på att frityrolja skall återvinnas och inte hällas i avloppet, även om det är försett med fettavskiljare.

Vem ska ha fettavskiljare?

Verksamheter som bidrar med stora mängder fett måste installera en fettavskiljare. Exempel på sådana verksamheter:

  • Livsmedelsindustrier t.ex. charkuteriindustri, bageri, rökeri, slakteri.
  • Storhushåll t.ex. restauranger, kafé, friteringsanläggning, gatukök, pizzeria, konditori, personalmatsal, salladsbar, storkök, cateringkök. mottagningskök.
  • Livsmedelsbutiker med manuella charkavdelningar, grillavdelningar.

Att tänka på vid installation

  • Anmälan om bygglovsbefriad åtgärd gällande VA ska lämnas in till miljö- och byggnämnden. Till den ska installationsritning, situationsplan, teknisk beskrivning/produktblad och kontrollplan bifogas.
  • Fettavskiljaren ska vara typgodkänd och funktionstestad.
  • När installationen är klar ska du anmäla det till teknikförvaltningen.

Utformning och dimensionering

Utformning och dimensionering av fettavskiljare ska ske i enlighet med svensk standard SS-EN 1825-2. Dimensioneringsberäkningar utförs av tillverkare av fettavskiljarna i enlighet med standarden.

För restauranger och andra serveringslokaler finns tabell framtagen för att underlätta vid dimensioneringen som går att använda av tillverkaren. Avskiljaren dimensioneras där utifrån antalet matportioner per dag. Matportionerna beräknas genom att multiplicera antalet sittplatser i lokalen med 3 (antalet sittningar), varefter dimensionerande max flöde erhålls från tabellen nedan.


Utformning och dimensionering

Matportioner per dag

Normstorlek för avskiljare (l/s)

0-200

2

201-400

4

401-700

7

701-1000

10

1001-

special

Tömning och kontroll

Avskiljaren ska tömmas och rengöras regelbundet. Hur ofta beror på verksamheten, men avskiljaren ska alltid tömmas minst en gång årligen. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att tömning och kontroll utförs.

Behov att oljeavskiljare

Olja och andra petroleumprodukter som släpps ut i det kommunala avloppsledningsnätet kan leda till en rad problem. Risken är att oljan stör funktioner i reningsverken eller kommer ut i miljön och förorenar sjöar, vattendrag och grundvatten. Föroreningarna medför också en explosions- och förgiftningsrisk om de når ut till ledningssystemet.

Vem ska ha oljeavskiljare?

Verksamheter där det finns risk för att utsläpp sker till spill- eller dagvattennätet skall installera oljeavskiljare. Exempel på verksamheter som kräver oljeavskiljning:

  • Fordonstvätt och spolplattor, verkstad, lager, garage (>50 m2), parkeringsdäck, måleriverkstad, sprutlackeringsverkstad, industrier, bensinstation

Att tänka på vid installation

  • Anmälan ska lämnas in till byggnadsnämnden. Till den ska installationsritning och kontrollplan bifogas.
  • Oljeavskiljaren ska vara typgodkänd och funktionstestad.
  • När installationen är klar ska du anmäla det till teknikförvaltningen.

Dimensionering

Minst två timmars genomloppstid är nödvändigt för att oljan ska hinna separeras från det förorenade vattnet i en traditionell oljeavskiljare. Vald avskiljare ska vara typgodkänd och funktionstestad. Gällande standard är SS-EN 858 del 1 och 2. Webbplatser som tillhandahåller listor med godkända avskiljare kan hittas på länkmenyn till höger.

Tömning och kontroll

Avskiljaren ska tömmas och rengöras regelbundet. Hur ofta beror på verksamheten, men avskiljaren ska bör tömmas minst en gång årligen. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att tömning och kontroll utförs.

Kontakta Region Gotland

Kundtjänst kommunalt VA

Visborgsallén 19

62181 Visby

Telefontid måndag–fredag klockan 08.00–16.00

Chatt

Vår chatt är öppen helgfria vardagar klockan 08.00–16.00.
I chatten kan du få svar på enklare frågor av vår kundtjänst. Undvik att nämna känsliga personuppgifter i chatten.

Felanmälan vatten och avlopp

Vid fel på gata eller vatten- och avloppsledning i gata, ring kundtjänst 0498-269000. Efter stängning ring SOS alarm 0498-209030.

Slamtömning

Beställning av slamtömning via mina sidor eller kontakta kundtjänst.

Brådskande slamtömning

Vardagar klockan 08:00-16:00

Tilläggsavgift tillkommer enligt taxa. Kontakta kundtjänst

Övrig tid

Journummer 073-765 81 10 (endast röstsamtal, ej SMS)

Stopp i avloppet (gäller endast kommunalt avlopp)

Är det stopp i ditt kommunala avlopp skickar Region Gotland en spolbil som rensar avloppet och konstaterar var stoppet uppkommit. Är stoppet på Region Gotlands sida står regionen för samtliga kostnader för spolbilen. Om stoppet däremot är på kundsidan faktureras kunden kostnaden för spolbilen.

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 oktober 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00