Sök

Skydd, vård och förvaltning

Tillsammans ska vi vårda och utveckla Hansestaden Visby som en naturlig mötesplats och en attraktiv stad att leva i och att besöka.

Långsiktigt bevarande är essentiellt i arbetet med världsarvet. Eftersom världsarven tillhör hela mänskligheten är det också allas vår uppgift att vårda vårt arv och verka för bevarandet av det. Genom ett målinriktat arbete verkar vi för ett levande världsarv – nu och för kommande generationer.

En del av Gotlands framtid

Det geografiska läget har gjort ön till en naturlig mötesplats med tusenåriga handelsförbindelser och internationella kontakter. I Hansestaden Visby förenas historia och nutid i en unik välbevarad stadsmiljö.

Världsarvsstatusen ska beaktas i allt utvecklings-, förändrings- och planeringsarbete. Att Hansestaden, det vill säga staden innanför murarna och dess omedelbara omgivning, är och förblir en levande och attraktiv plats året runt är viktig i utvecklingen av hela Gotland. Människorna i staden, kultur, näringsliv och turism är våra drivkrafter. Tillsammans ska vi vårda, bevara och utveckla Hansestaden Visby.

Hansestadens levande miljö, som rymmer mer än tusen års byggande, utgör dess huvudattraktion och ska säkras långsiktigt genom högkvalitativ skötsel och skyddas av plan- och kulturminneslagstiftning.

I egenskap av världsarv ska vi slå vakt om att stadens såväl estetiska som kulturhistoriska värden säkerställs långsiktigt samtidigt som vi gynnar en levande stadsmiljö. En hållbar platsutveckling behöver ske på ett högkvalitativt och varsamt sätt så att grunderna för världsarvsutnämningen inte äventyras. Hansestaden Visbys utvecklingspotential ska tas tillvara och ses som en resurs för hela Gotland.

Begreppet hållbar platsutveckling har blivit allt mer accepterat och använt både nationellt och regionalt på Gotland. Hållbar platsutveckling utgår från en platsspecifik utmaning som involverar flera på platsen än enbart aktörer inom besöksnäringen och tar hänsyn till både boende, besökares, företag, civilsamhället och det offentligas behov.

Den platsspecifika utmaningen för världsarvet Hansestaden Visby har identifierats i arbetet med världsarvstrategin 2020-2030 och en fördjupning gjordes i projektet Resan mot Hållbar Hansestad 2022-2023. Fördjupningen berör: vision, mission, kärnvärden, ansvariga och uppföljning.

Riktlinjer för världsarvets skötsel och underhåll

Grunden för bevarande är fastighetsägarnas delaktighet. Därför arbetar Region Gotland aktivt med information och rådgivning. Plan- och bygglagen styr hur de arbetar med såväl rådgivning som bygglovsprövning och planläggning. Riktlinjer och mer information för fastighetsägare finns på sidan om bygglov i Visby innerstad, se länk under relaterad information.

Byggnadsminnesförklaring

För att tillgodose kravet på ett långsiktigt bevarande har omkring 200 byggnader i Visby innerstad skyddats genom byggnadsminnesförklaring. Arbetet utförs av länsstyrelse med stöd av kulturminneslagen (KML).

Bidrag till byggnadsvård

Länsstyrelsen Gotland kan lämna bidrag, så kallade antikvariska överkostnader, till varsamma åtgärder för att bevara och underhålla stadsbebyggelsen. Arbetet görs ofta med antikvarisk medverkan.

Arkeologiska undersökningar

Marken i världsarvet innehåller kulturlager med lämningar efter medeltida byggnadsverk samt anläggningar från det förhistoriska Visby. En arkeologisk undersökning måste därför göras innan varje markingrepp. Det arkeologiska arbetet ger oss möjlighet att se och förstå stadens äldsta delar och ursprung.

Utbildningar

Uppsala universitet Campus Gotland ger bland annat både kurser och utbildningar inom områden som byggnadsvård, arkeologi och kulturarv.

Relaterad information

Kontakta Region Gotland

Maria James
Regionantikvarie

Visborgsallén 19

621 81 Visby

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00