Sök

Skydd mot olyckor och systematiskt brandskyddsarbete

Lagen om skydd mot olyckor är den lag i Sverige som reglerar kommunal räddningstjänst.

De första paragraferna i lagen innehåller allmänna bestämmelser som syftar till att ge alla människor likvärdigt skydd mot olyckor. Lagen definierar Räddningstjänst med de räddningsinsatser som stat eller kommunerna ansvarar för, för att hindra och begränsa skador på människor, egendom eller miljön.

Lagen reglerar även de krav som ställs på privatpersoner som får kännedom om en olycka eller brand som kan innebära fara för någons hälsa eller miljön.

Även företag och privatpersoner som bedriver farlig verksamhet eller verksamheter där olyckor kan få stora konsekvenser omfattas och man kan här läsa om vem som till exempel ansvarar för brandskyddet på en publik anläggning.

Tillsyn

Räddningstjänstens tillsyn riktas mot den enskilde och är en kontroll på att denne har tagit sitt ansvar enligt lagen.

Tanken är att de som har ett skäligt brandskydd och en väl fungerande egenkontroll, på sikt inte ska behöva bli föremål för tillsynsbesök så ofta som tidigare.

Det gör att räddningstjänsten kan lägga sina resurser på objekt som har ett sämre brandskydd eller där riskerna med brand är särskilt stora.

Räddningstjänsten har rätt till tillträde, rätt till upplysningar och rätt att få del av handlingar i tillsynsverksamheten. Denna rätt gäller alla typer av byggnader eller andra anläggningar.

Räddningstjänsten gör tillsyn enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor, samt enligt lagen om skydd mot olyckor.
Den som driver verksamhet som lyder under lagen om brandfarliga och explosiva varor kommer med regelbundna intervaller att besökas av räddningstjänstens tillsynsförrättare.

Så går en tillsyn till

Räddningstjänsten gör tillsyn enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor, samt enligt lagen om skydd mot olyckor.

Det första som sker under en tillsyn är att räddningstjänstens inspektör går igenom den skriftliga dokumentationen som upprättats av fastighetsägaren/nyttjanderättsinnehavaren. Räddningstjänsten tittar bland annat på: checklistor, delegationslistor, tillståndshandlingar, personalutbildning, ansvarsfördelning och tillbudsrapportering.

Därefter går inspektören runt i byggnaden och gör stickprovskontroller. Inspektören tittar bland annat på om skyltningen är korrekt samt att släckutrustning och nödutgångar inte är blockerade.

Målet med inspektionen är att stödja fastighetsägaren eller nyttjanderättsinnehavaren i sitt arbete med att leva upp till kraven på brandsäkerhet. Rådgivning är därför en viktig del i tillsynsarbetet.

Systematiskt brandskyddsarbete

Ägare av byggnader eller andra anläggningar, där det med
hänsyn till risken för brand eller konsekvenserna av brand är stora, ska lämna in en skriftlig redogörelse för brandskyddet. Redogörelsen ska lämnas in till räddningstjänsten i Region Gotland. En nyttjanderättshavare ska ge ägaren de uppgifter som behövs.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 januari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt