Eldning av avfall
Att själv elda sitt avfall är normalt sett inte tillåtet. Undantaget är mindre mängder trädgårdsavfall som kan eldas under förutsättning att röken inte orsakar störningar för omgivningen. Trädgårdsavfall är till exempel ris, kvistar och grenar.
Varför du inte får elda avfall
Det finns en risk att grundvatten och mark förorenas. Röken från eldning av avfall kan vara hälsoskadlig för omgivningen och för dig själv. Det är alltid förbjudet att elda plast, textilier, målat eller impregnerat virke, spånskivor eller liknande material. Avfallet ska lämnas till en återvinningscentral.
Att elda avfall är ett miljöbrott som kan leda till tillsynsavgifter, böter eller fängelse. Miljö- och byggnämnden är tillsynsmyndighet.
Eldning av trädgårdsavfall
Enligt Region Gotlands avfallsföreskrifter är det tillåtet att elda mindre mängder trädgårdsavfall, under förutsättning att röken inte orsakar störningar för omgivningen. Trädgårdsavfall är till exempel ris, kvistar och grenar.
Eldning av trädgårdsavfall är förbjudet inom områden med detaljplan under tiden 1 maj–30 september enligt lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifter. Syftet är att minska risk för störning inom tättbebyggt område.
Vad ska jag göra med mitt trädgårdsavfall?
1 januari 2024 kom en ny EU-regel som berör eldning av trädgårdsavfall. Syftet är att trädgårdsavfallet i första hand ska komposteras på egen tomt eller lämnas till återvinning eftersom det är bättre för miljön.
Tills vidare gör Region Gotland tolkningen att de nya reglerna inte förändrar nuvarande föreskrifter om eldning. Det betyder att det är fortsatt acceptabelt att elda trädgårdsavfall på sin tomt i en omfattning som inte stör andra.
Att lämna trädgårdsavfall vid återvinningscentral är gratis för privatpersoner och materialet används till jordtillverkning och energi.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2 juli 2024