Naturområden och naturreservat
Gotlands natur är unik och varierad. Det finns skog och natur med varierande grad av mänsklig inverkan, från stadsnära skog till mer avlägsna naturmarksområden.
Det är framförallt i och omkring tätorterna som Region Gotland äger mark. Därmed är det relativt få områden utanför tätorterna som planeras och underhålls av regionen.
Naturreservat
Naturreservat bildas för att långsiktigt skydda värdefull natur och bevara hotade växt- och djurarter för framtiden. Men naturreservaten är också till för oss, för att vi ska kunna vistas i orörd, rofylld, vacker och intressant natur.
Kommunala naturreservat
Det finns två kommunala naturreservat på Gotland: Galgberget och Södra Hällarna. Reservaten ligger strax norr respektive söder om Visby. De bägge reservaten är unika till sin historia och innehåll men bjuder båda på fantastisk natur och utsikter över Östersjön.
Fler naturreservat på Gotland
Information om de naturreservat som förvaltas av Länsstyrelsen samt Stora Karlsö, som förvaltas av markägaren, hänvisas till Länsstyrelsens sida.
Stadsnära skog
Stadsnära skog är skogsområden som ska vara till för rekreation och glädje. Som exempel på stadsnära skog kan nämnas områden vid Terra Nova och Rävhagen. Skogarna sköts i syfte att gynna besökslivet i området samt så att invånare och besökare ska känna sig trygg i miljön.
Naturmark
Runtom Gotland finns många områden med naturmark. Dessa områden kan vara mycket olika, som exempel finns naturmark runt stora delar av ringmuren men det kan också finnas intill eller mellan villaområden med mera. Områden med naturmark sköts med extensiv skötsel och varje plats har sina egna förutsättningar och krav.
Skog- och naturmark får inte användas som privat yta i form av utökad trädgård, kompost, vedupplag eller uppställningsplats för fordon.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 5 november 2024