Utstakning och lägeskontroll
Vid ansökan om bygglov tas beslut om utstakning och lägeskontroll. Här hittar du information om vad det innebär.
Byggnadsnämnden tar beslut om utstakning och lägeskontroll under bygglovet. Inom Region Gotland gäller det vanligtvis att detta ska utföras inom områden som är detaljplanelagda och inom områden med sammanhållen bebyggelse med kommunalt VA.
Kan jag mäta själv?
Nej, men det finns undantag. Endast de som uppfyller Lantmäteriet rekommendationer för grundläggande mätningsteknisk färdighet får utföra utstakning och lägeskontroll. Byggnadsnämnden tar beslut om du har tillräcklig mätningsteknisk färdighet för att utföra en utstakning eller lägeskontroll.
Det finns en e-tjänst längst ner på denna sida där du kan ansöka om behörighet att utföra kravställd bygglovsmätning.
Intyg
Du som utför utstakning eller lägeskontroll ansvarar för att intyg om detta upprättas. Du ansvarar även för att en koordinatlista med utstakade/inmätta punkter skickas in till enhet Geografisk Information i överenskommet leveransformat.
Avgifter
När vi på Region Gotland genomför utstakning och lägeskontroll så tar vi ut avgift enligt Plan- och bygglovstaxan. Denna avgift ingår inte i bygglovsavgiften.
Information om vad kostnaden blir hittar du i Plan- och bygglovstaxan. Du hittar taxan genom att klicka på länken för Avgifter och taxor nedan.
Utstakning
Vad är utstakning?
Utstakning är när läget av en byggnad eller anläggning märks ut på marken så att det stämmer överens med ditt bygglov.
Utstakningen ska säkerställa att byggnadens eller anläggningens läge på fastigheten stämmer överens med bygglovet, därför ska byggnadens/anläggningens yttermått användas vid utstakning.
Det är viktigt att en bygglovspliktig nybyggnad, tillbyggnad eller annan anläggning uppförs på rätt plats, det vill säga exakt på den plats som bygglovet anger. Om placeringen eller höjdläget blir fel kan det leda till stora kostnader för att rätta till felet. Dina berörda grannar kan även begära skadeståndsanspråk. Därför ska utstakningen ske om behovet finns.
Om fastighetens gränsmarkeringar inte finns
Du borde leta upp gränsmarkeringarna i ett tidigt skede. Om de har försvunnit så kan du behöva begära hjälp från Lantmäteriet för att säkerställa var gränsen för er fastighet går. Kostnaden för detta ligger utanför kostnaden för utstakningen.
Vid utstakningen används fastighetsgränsernas gränsmarkeringar som utgångspunkter. Det är därför viktigt att dessa gränsmarkering finns kvar i marken när utstakningen genomförs.
Skillnaden mellan finutstakning och grovutstakning
Det finns två sorters utstakning, dessa är finutstakning och grovutstakning.
Finutstakningen är den del som kan kravställas i bygglovet och utförs vanligtvis efter att markarbetena är avslutade men innan byggnadsarbetena påbörjas. Finutstakning innebär att byggnadens hörn markeras på profiler (se ytterligare information under rubriken inför finutstakning).
Grovutstakning kravställs inte i bygglovet utan görs endast som stöd om byggherren önskar det innan sprängning, schaktning eller fyllning. Det innebär att den blivande byggnadens hörn markeras grovt.
Vilket underlag behövs till utstakningen?
Den som genomför utstakningen behöver tolka koordinaterna utifrån situationsplanen som du skickar in i samband med din bygglovsansökan.
Vilket kartunderlag som situationsplanen baseras på varierar beroende på var fastigheten är belägen, vanligtvis krävs en nybyggnadskarta. På situationsplanen ska byggnadens eller anläggningens yttermått, avstånd till gränser samt i vissa fall höjdläge framgå.
Inför finutstakningen
Byggherren ansvarar för att sätta ut profiler innan en finutstakning kan genomföras. Byggherren ansvarar också för att platsen där utstakningen ska göras är röjd.
Profilerna placeras ungefär en meter utanför byggnadens hörn.
Exempel på material för byggnation av profiler
Profilstolpar 2*4”
Profilbräder 1 ¼*4”
Spik 3”
När behöver grannen vara med?
Du behöver kalla din granne till utstakningen när byggnaden eller anläggningen är i direkt anslutning till din grannes fastighet. Direkt anslutning betyder att byggnaden ligger intill eller mycket nära din grannes fastighet. Byggherren ansvarar för att kalla berörda grannar.
Byggherren är den som söker bygglovet
Det är du som söker bygglovet som i de flesta fall är byggherre. Enligt Plan- och bygglagen är byggherren den som "för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten".
Många tror att byggherren är den som bygger, detta stämmer inte.
Byggherrens ansvar
Byggherren har det fulla ansvaret för att byggnaden uppfyller de bestämmelser som gäller när byggnaden är färdig, och ska också se till att kontroll och provning utförs i tillräcklig omfattning under byggandet. I de flesta fall behöver du anlita en kontrollansvarig som har de kunskaper som krävs för att klara uppgiften.
Vid utstakning och lägeskontroll används byggnadens eller anläggningens yttermått. Bygnadsherren ansvarar för kontroll av de interna måtten.
Innan en finutstakning kan genomföras måste profiler placeras ut, för detta ansvarar byggherren. Byggherren ansvarar också för att platsen där utstakningen ska göras är röjd.
Byggherren ansvarar för att kalla berörda grannar om så krävs.
Lägeskontroll
Vad är en lägeskontroll?
En lägeskontroll kontrollerar att en nybyggnad, tillbyggnad eller annan anläggning är placerad på rätt ställe. Vi kontrollerar att byggnadens storlek, samt, läge i plan och eventuellt höjd stämmer med givet bygglov.
När i tid ska en lägeskontroll göras?
Du borde ansöka om lägeskontroll när när formen till grunden är färdig men innan du börjar gjuta plattan. Om en lägeskontroll utförs i tid finns möjligheter att rätta till eventuella fel.
Vissa väljer att utföra lägeskontrollen efter att grundläggningen har utförts, detta är för sent. Om byggnaden har placerats fel kan det leda till att slutbeskedet inte kan utfärdas.
Vem är ansvarig?
Det är byggherren som ansvarar för att byggnaden är uppförd på rätt plats enligt bygglovet. Byggnadsnämnden ansvarar för att byggherren uppfyller sina åtaganden.
Fastighetsgränser
Fastighetsgränserna används i första hand som utgångspunkter för utstakningen. Om den som genomför utstakningen inte kan hitta gränsmarkeringarna kan det bli nödvändigt att begära hjälp från Lantmäteriet för att säkerställa var en gräns går. Kostnad för detta ligger utanför kostnaden för utstakningen. För att undvika problem med gränsmarkeringar som saknas eller är oklara bör byggherren i tidigt skede leta upp och markera gränsmarkeringarna.
Beställning av utstakning och lägeskontroll
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 15 oktober 2024