Om du hittat ett skadat eller dött djur
Information om vad du ska göra vid en viltolycka eller om du hittar ett skadat eller dött djur i naturen.
Om du hittar ett dött vilt djur
I de flesta fall ska naturen ha sin gång med vilda djur, men om djuret ligger olämpligt och kan bli en sanitär olägenhet så kan du kontakta enhet miljö- och hälsoskydd som bedömer om den behöver tas bort.
Länsstyrelsen har bra information om vilda djur.
Om du hittar ett dött tamdjur
Om du hittar ett dött tamdjur eller tar hand om ett bortsprunget djur ska du kontakta polisen. Polisen avgör om djuret är hittegods. Katter får ströva fritt och bedöms därför i många fall inte vara ett hittegods.
Mer information finns på polisens hemsida om upphittade djur.
Viltolycka
Om du kolliderar med ett rådjur eller annat djur är du skyldig att kontakta polisen. Påkörda djur ska tas om hand av väghållaren. På riksvägarna tar Trafikverket hand om dem, på kommunala vägar ligger ansvaret på kommunen. Djur som hittas döda på privat mark ska tas omhand av markägaren.
För att minska risken för viltolycka kan du sänka hastigheten och vara uppmärksam på omgivningen när du reser, särskilt i skymning och gryning och där det finns viltvarningsskyltar.
Om du råkat ut för en viltolycka ska du alltid ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel och märka ut platsen där olyckan skett, även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen. Märk ut platsen med en viltvårdsremsa.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 23 februari 2024