Alla barn har rätt till ett språk. Vägen dit ska vara fylld av glädje, lust och magiska stunder. Att prata och skoja, titta i böcker och läsa eller rimma och ramsa tillsammans är ett härligt sätt att umgås. Det hjälper barnet att utveckla sitt språk, vilket gör stor skillnad i livet.
Bokstartsprogram finns i närmare 30 länder och har pågått i Sverige sedan 2015. Bokstart Gotland startade under 2018 som ett treårigt projekt med medel från Kulturrådet. Från och med januari 2021 är satsningen permanent på Gotland.
Hembesök och bokstartssamtal
En viktig del i Bokstart är hembesök till familjerna, med inspirerande samtal om språkutveckling och högläsning samt bokgåvor. Hembesöken görs av utbildade bokstartare och erbjuds till alla förstagångsföräldrar på Gotland. De familjer som tackar ja till Bokstart får två hembesök under barnets första levnadsår, ett när barnet är 6 månader och ett vid 11 månader. Under coronapandemin skedde hembesöken digitalt.
Även familjehemsplacerade barn mellan 0 och 5 år erbjuds hembesök i familjehemmen.
Alla familjer som är med i barnhälsovårdens program får ett bokstartssamtal med en bokgåva via BVC när barnet är 8 månader.
Kapprumsbibliotek
En annan del av Bokstart Gotland är satsningen på kapprumsbibliotek i förskolor. Kapprumsbiblioteken innehåller biblioteksböcker som familjerna kan låna hem och läsa tillsammans. Fler och fler förskolor på Gotland får kapprumsbibliotek.
Babysagostunder
På biblioteken finns babysagostunder för de yngsta barnen och deras familjer.
Läs mer om Bokstart på Kulturrådets hemsida