Sök

Sök vård på rätt sätt i sommar

Badstrand med parasoll och människor.

Sommaren är här och det är många som besöker Gotland. Ibland behöver du som boende eller besökare vård. Under sommaren prioriterar hälso- och sjukvården i huvudsak akut vård och vård som inte kan vänta, för att klara av den ökade belastningen under semesterperioderna.

Vårdcentralerna och 1177 på telefon håller öppet som vanligt och tre vårdcentraler har sommarmottagning för besökare. De flesta öppenvårdsmottagningarna på lasarettet och psykiatrin har öppet men med begränsad verksamhet.

1177 är rätt väg till vård i sommar

  • På webbplatsen 1177.se finns kvalitetssäkrad information om sjukdomar och råd om egenvård.
  • 1177.se/gotland finns kontaktuppgifter till hälso- och sjukvården och tandvården på Gotland.
  • På telefon 1177 kan du också få sjukvårdsrådgivning dygnet runt. Erfarna sjuksköterskor svarar på frågor och kan hjälpa dig att bedöma dina symtom. Vid behov hänvisar de dig vidare till vårdmottagning eller akutmottagning.

Vid livshotande tillstånd och ambulans – ring 112

Akutmottagningen ska du bara besöka om du har en akut sjukdom eller skada som är livshotande eller som inte kan vänta. Vid livshotande tillstånd, ring nödnummer 112.

Tre vårdcentraler tar emot personer som vistas tillfälligt på ön

Under sommaren tar vårdcentralerna Wisby Söder, Slite och Hemse vårdcentral emot förbokade besök av personer som tillfälligt vistas på Gotland och som har ärenden som är av mer akut karaktär. Det finns inga drop-in-tider utan alla besök måste bokas via telefon. Telefonnummer och telefontider för respektive vårdcentral finns på 1177.se.

Fler sjuksköterskor behövs

Arbetet med att rekrytera sommarvikarier påbörjades tidigt. Inför sommaren 2024 har det varit svårare än tidigare att anställa vikarier och hyrpersonal, bland annat med anledning av pågående konflikt med vårdförbundet. Förberedelser pågår fortfarande för att säkerställa en tillräcklig bemanning under sommaren för att klara bedömda vårdbehov. Vi har ännu stort behov av fler sjuksköterskor till slutenvården på lasarettet.

– Vården ska alltid vara trygg och patientsäker och våra medarbetare ska få vila, det är grunden för vår planering, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.

Är du intresserad av att jobba hos oss?

Kontakta hälso- och sjukvårdens bemanningsenhet på telefon 0498-20 44 81 eller e-post hsfbemanning@gotland.se.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 juli 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00