Sök

Sista veckorna för vårdosen mot covid-19

Äldre kvinna som vaccinerat sig och har ett plåster på överarmen

Folkhälsomyndigheten uppmanar fler i rekommenderade grupper att vaccinera sig mot covid. Vaccinationerna pågår till slutet av april.

Du rekommenderas att ta en påfyllnadsdos i april om du är:

  • 80 år eller äldre (född 1944 eller tidigare)
  • 65–79 år och har dagliga insatser med personlig omvårdnad från hemtjänst eller motsvarande.

Det gäller även om du vaccinerade dig i höstas. Risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 ökar med stigande ålder, samtidigt som vaccinets skydd avtar snabbare hos äldre.

Närmare 2 000 covidvaccinationer hittills i vår

Närmare 2 000 gotlänningar har redan tagit en påfyllnadsdos under våren. Det är inte riktigt lika många som för vårdosen förra året. Men fram till slutet av april finns det fortfarande möjlighet att vaccinera sig i Visby, Slite och Hemse, så passa på att vaccinera dig om du inte redan gjort det.

– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten. Genom vaccination kan vi inte bara minska det mänskliga lidandet, utan också avlasta hälso- och sjukvården samt omsorgen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Öppettider

Telefonbokningen nås på 0498-26 98 00 vardagar klockan 06.30–15.30, är du född 1944 eller tidigare kan du även boka tid med mobilen i appen Alltid öppet. Rekommenderade grupper kan också vaccinera sig på drop-in.

Drop-in

Öppet klockan 09–16 (lunchstängt klockan 12–13)

Ica Maxi arena (Idrottsgatan 4, Visby)
Måndag 22 april, måndag 29 april och tisdag 30 april

Hemse (Hagagatan 30)
Måndag 22 april och måndag 29 april

Slite (Storgatan 110)
Tisdag 23 april och tisdag 30 april

Vacciation för övriga

Om du inte ingår i grupperna som rekommenderas en vårdos men vill vaccinera dig tillkommer en avgift på 300 kronor. Vaccinationen måste bokas via telefonbokningen. Ingen drop-in.

Hösten 2024 kommer fler att rekommenderas att vaccinera sig. Det gäller till exempel om du är över 65 år, gravid eller har någon sjukdom som ökar risken att bli allvarligt sjuk. Dessa grupper ingår inte i vårens rekommendationer.

Läs mer

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 april 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00