Trygga, trivs och vill påverka mer – årets medborgarundersökning är här

Årets medborgarundersökning visar att gotlänningarna fortsatt tycker att Gotland är en bra plats att bo på och att vi känner oss tryggare än övriga riket.
Under hösten har 449 gotlänningar deltagit i den medborgarundersökning som statistiska centralbyrån, SCB, har genomfört. Deltagarna har fått svara på vad de tycker om att bo och leva på Gotland, om Region Gotlands verksamheter samt om möjligheten till inflytande.
Enkäten visar att gotlänningarna känner sig trygga, tycker att Gotland är en bra plats att leva på och upplever att det finns möjlighet att ha ett arbete inom rimligt avstånd från där man bor. Områden där vi känner oss tryggare än genomsnittet i Sverige rör frågor kring organiserad brottslighet, ungdomsbrottslighet och våldsbrott. Hela 98 procent av de svarande gotlänningarna känner sig trygga utomhus dagtid, 87 procent kvällstid, motsvarande siffra för riket är 96 procent respektive 78 procent.
Däremot visar svaren på Gotland liksom i hela riket låga resultat för möjligheten att påverka inom kommunala verksamheter och att påverka innehållet i politiska beslut. Möjligheten att delta aktivt i arbetet med utveckling av kommunen upplever gotlänningarna som mindre i år än under 2022.
– Jag är stolt över att gotlänningarna fortsatt ser Gotland som en bra plats att bo och leva på och att mätningarna visar höga resultat för den upplevda tryggheten. Men det är också viktigt att lyssna på det som inte är så bra, framöver behöver vi fortsätta arbeta med sätt att bjuda in till att delta i och påverka regionens utveckling, exempelvis genom medborgardialoger, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.
Områden som gotlänningarna ger högt betyg är bland annat skola, räddningstjänst och möjligheten att kunna ladda sitt elfordon. Även bibliotekens utbud av böcker, tidskrifter och aktiviteter samt utbudet av friluftsområden uppskattas.
Bland de områden som gotlänningarna är mindre nöjda med rör utbudet av återvinningscentraler samt möjligheten att kunna återvinna avfall utan att behöva transportera bort det med bil eller annat motorfordon, liksom möjligheten att göra vardagliga resor med kollektivtrafiken. I jämförelse med tidigare mätning är det färre som kan rekommendera andra som inte bor på Gotland att flytta hit.
– Gotlänningarna ger överlag ett gott betyg till våra verksamheter och bland annat skolan och kulturlivet sticker ut på ett positivt sätt. Men det är tydligt att inte bara politiker utan även vi tjänstepersoner måste ut och prata mer med (och finnas bland) våra medborgare. Det finns förstås utvecklingsområden framåt och det arbetet ger medborgarundersökningen en god grund för. Vi behöver ständigt se över vad som kan bli bättre, säger Stefan Hollmark, regiondirektör.
Medborgarundersökningen är en attitydundersökning som administreras av SCB. På Gotland görs mätningen vartannat år. Från och med 2021 års undersökning har ny enkät och metodik använts. Det betyder att resultat från tidigare undersökningsomgångar inte går att jämföra med resultat från och med 2021. Gotland deltar vartannat år, jämna år, senast 2022.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 16 december 2024