Sök

Gotland vill bli som Skottland

Lilla Karlsö i morgonljus

Hur kan Gotland och andra ö-samhällen bli starkare och klara påfrestningar bättre? Vad behöver man från statligt håll göra för att säkra så att de som bor och lever eller driver företag på en ö ska ha samma förutsättningar som andra? Skottland kanske har svaret.

Dessa frågor diskuteras just nu på ett tvådagars möte mellan Region Gotland, EU-kommissionen, OECD och representanter från flera europeiska länder. Målet är att stärka Gotlands framtida planering och skapa ett rättvisare regelverk för ö-samhällen. En stor inspiration är Skottland, där det sedan 2018 är lag på att undersöka hur beslut påverkar öar – en process som Gotland och andra länder nu vill utforska.

Med på mötet är Meit Fohlin (S), regionstyrelsen ordförande, tillsammans med representanter för OECD, EU-kommissionen, Grekland, Kroatien, Finland och Skottland. Bland annat diskuterar mötet hur lokala data kan stödja öars utvecklingsmål och hur lagar och beslut kan bli ö-anpassade. Deltagare är lokala, nationella och internationella experter och beslutsfattare, som bidrar med sina erfarenheter av samordning för öars utveckling på nationell nivå. Landsbygds- och infrastrukturdepartementet finns representerat genom Mattias Moberg.

Erfarenhetsutbyte mellan öar

En stor inspiration är Skottland där det sedan 2018 är lag på att alltid undersöka hur olika beslut kan påverka öar, innan besluten tas. Denna så kallade ”island proofing”, ö-säkring, görs för att ö-samhällen ska få rättvis behandling och för att skydda deras unika kultur, natur och ekonomi. Målet är att göra öar starkare och bättre förberedda på förändringar och kriser. Nu är vi i Sverige, Grekland och Kroatien intresserade av hur en liknande ö-säkring kan användas i våra respektive länder. Det handlar om att se till att beslut inom politik, ekonomi och samhällsutveckling verkligen passar för öar, som Gotland.

Faktabaserade beslut utifrån bra data

Finland deltar i mötet och har liknande utmaningar som Gotland. Deras lösning är att utvecklingsfrågor inte bara hanteras lokalt och regionalt utan med en nationell samordning. Men för att god hänsyn ska tas till hur beslut påverkar öar behövs mer data och information för alla nivåer inom regering och samhälle. Det kan vara svårt att samla in och dela den rätta informationen i tid, men om det görs på ett bra sätt kan samhällen på öar få bättre stöd och resurser. Under mötet presenterar OECD sin rapport om svenska förhållanden som bygger vidare på den rapport om bland annat Gotland och Öckerö som kom 2022.

– Det är glädjande att höra de goda exemplen från både Finland och Skottland och jag ser fram emot diskussionerna med övriga länder och med departementet och EU-kommissionen. Det är viktigt att gotlänningars behov behandlas på rättvisa villkor på den nationella beslutsfattarnivån, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

EU-finansierat projekt

Region Gotland medverkar i sin roll som projektmedlem för ”Öars hållbara utveckling och flernivåsamverkan”. Projektet fokuserar på att utveckla strategier som är skräddarsydda för öar, samtidigt som det stödjer den gröna och digitala omställningen och förbättrar samarbetet på olika nivåer. Det är ett samarbete mellan Sverige, Grekland och Kroatien, med finansiering från EU-kommissionen och utfört av OECD.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 november 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt