Forumet Gaist skyndar på grön omställning
För att accelerera den gröna omställningen på Gotland bildar gotländska aktörer Gaist – ett forum för samverkan mellan myndigheter, organisationer och näringslivet. Region Gotland har tillsammans med Länsstyrelsen tagit initiativ till samverkansforumet som redan vid bildandet har ett brett deltagande av organisationer med stort engagemang.
Forumets namn Gaist är en förkortning av ”Gotland accelererar i samverkan för grön tillväxt” och betyder dessutom vind eller blåst på gotländska.
– Nu växlar vi upp tempot i arbetet med energiförsörjning vilket är avgörande för både klimatomställning och näringslivsutveckling. Att lösa komplexa utmaningar bygger på tät samverkan, samsyn och gemensam vilja att förändra. I Gaist möjliggörs det tack vare brett deltagande och stort engagemang, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin.
Region Gotland ska prioritera en skyndsam energi- och klimatomställning och tar för närvarande fram sin nya energiplan. Länsstyrelsen i Gotlands län har i uppdrag att utveckla hela den regionala energiplaneringen.
Övriga representanter för näringsliv, organisationer och myndigheter som medverkade på det konstituerande mötet var Energimyndigheten, Försvarsmakten (Högkvarteret och Gotlands regemente), Svenska kraftnät, Vattenfall eldistribution, Vattenfall vind, Uppsala universitet Campus Gotland, LRF, Gotlandsbolaget/Destination Gotland, Tillväxt Gotland, Nordkalk, KPAB, OX2, Heidelberg Materials, Hexicon, Geab och Gotlands elnät.
Diskussionerna kretsade kring samhällets behov och hur ett samverkansforum där myndigheter, organisationer och näringslivet möts kan bidra utöver redan befintliga dialoger. Viljan att samarbeta och bidra finns:
– Gaist är en samverkan för framtidens energi, för att vi ska kraftsamla kring rätt saker och få en tidig dialog. Drivkraften är att få minskad klimatpåverkan, stärkt näringslivsutveckling och bättre beredskap, säger landshövding Anders Flanking.
Arbetet inom Gaist kommer ha fokus på samhällets behov av energi, framdrift i energiomställningen och långsiktiga utmaningarna i länets energiförsörjning. Nästa steg är att konkretisera hur samverkansgruppen ska struktureras samt att länsstyrelsen och Region Gotland tar fram en lägesbild och en tidsplan.
För mer information, kontakta:
Lars Thomsson
Samordnare Energiön Gotland, Region Gotland
E-post: lars.thomsson@gotland.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 september 2024