Sök

Projekt ska få gotländska företag att bidra positivt inom hållbarhet

Gruppbild på fyra glada personer framför en gul vägg

Fotograf: Mathilda Sundberg

Fredrik Österholm, Science Park Gotland, Mikael Furu, Matbyrån Gotland, Kristina Rådkvist, Gotland Grönt Centrum, Erik Öhrn, Gotlands förenade besöksnäring.

I höst startar projektet Gotländsk mat och besöksnäring i transformation, ett projekt som är inriktat på att stärka två av öns utpekade styrkeområden: mat- och livsmedelssektorn samt besöksnäringen.

Målet är att hjälpa företag att driva sina verksamheter på ett regenerativt sätt, vilket innebär att de bidrar positivt till miljön, samhället och ekonomin istället för att bara minska sina negativa effekter.

Projektet är ett samarbete mellan Gotland Grönt Centrum, Gotlands Förenade Besöksnäring, Matbyrån Gotland och Science Park Gotland. Projektet, som pågår i över tre år, fokuserar på att utrusta små och medelstora företag med verktyg och kunskap för regenerativt företagande.

– Vi är glada och stolta över att få hålla ihop detta stora och viktiga samarbetsprojekt där två av Gotlands utpekade styrkeområden, mat och livsmedel tillsammans med besöksnäring, får resurser för utveckling, säger Kristina Rådkvist, VD Gotland Grönt Centrum.

För att uppnå en transformation i näringarna behövs starkare gemenskaper, nya idéer och produkter samt finansiering för nödvändiga investeringar.

Projektet kommer att erbjuda workshops, föreläsningar och stöd till företag, så att de kan omvandla och framtidssäkra sina verksamheter. Ambitionen är att gotländska företag ska kunna ta ytterligare steg i sin hållbarhetsresa och skapa en positiv inverkan.

Fakta om projektet

Projektet genomförs i samverkan mellan flera olika organisationer mellan 1 september 2024 och 31 december 2027. Gotland Grönt Centrum är projektägare. Med en total budget på 11,6 miljoner kronor säkrade projektet cirka 4,6 miljoner kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF). Region Gotland medfinansierar projektet med 5,8 miljoner kronor.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 juli 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00