Sök

Ön Ösel har anslutit till energisamarbetet mellan Östersjöns större öar

Fyra av deltagarna på Baltic Energi Island Summit på Bornholm står uppradade vid en mikrofon.

Under ett möte på Åland i januari 2024 tecknade borgmästarna för Bornholm och Åland samt Gotland en avsiktsförklaring kring de tre energiöarnas gemensamma utveckling. Under Baltic Energi Island Summit på Bornholm 6–8 maj anslöts även Ösel med ett tilläggsavtal till tidigare avsiktsförklaring.

– Genom vårt samarbete mellan öar i Östersjön kan vi dela kunskap och erfarenheter och på ett kraftfullt sätt arbeta tillsammans för utvecklingen av Östersjöregionen. Vi kommer skapa möjligheter för regional utveckling genom företagande och nya möjligheter att arbeta, leva och bo på Gotland, säger regionrådet Sara Wilhelmsson (M) som representerade Gotland under ceremonin.

Baltic Energy Island Summit på Bornholm är på väg att bli en årlig tradition. Totalt deltog cirka 200 initierade personer, däribland regeringsföreträdare från flera länder. Gotland deltog för första gången med en delegation, som en del av samordningen kring Energiön Gotland.

– Genom samarbetet kommer vi att arbeta för en grön energiförsörjning som ger goda förutsättningar för den pågående elektrifieringen och samtidigt kan göra oss självförsörjande på el och därmed stärka vår beredskap, säger Sara Wilhelmsson.

Samarbetet mellan de fyra öarna har nu fått ett officiellt namn, Baltic Energy Islands Connect – BEIC.

– Jag har nästan aldrig sett så homogena förutsättningar som mellan dessa fyra energiöar. Möjligheterna och utmaningarna är precis likadana. Detta samarbete har alla förutsättningar att bli riktigt starkt mellan fyra öar och fyra länder, säger Lars Thomsson, samordnare för Energiön Gotland.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 maj 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt