Sök

Sveriges största PR-tävling prisar Region Gotland

En person står på en torr gräsmatta. Ovanför bilden är ett diplom i silverfärg med texten "Spinn 24".

Den 11 april gick Sveriges största PR-gala Spinn av stapeln på Hamburger Börs i Stockholm där det gångna årets främsta PR-kampanjer utsågs och prisades. Region Gotland var nominerad i tre kategorier för kampanjen Världens fulaste gräsmatta och vann silver i kategorin Årets samhällsinformation.

Spinngalans syfte är att hylla PR-insatser som gör skillnad för branschen i Sverige och arrangeras av föreningen Precis. Igår mottog Region Gotland andrapris i kategorin Årets samhällsinformation som är ett pris som belönar den kampanj som har skapats av eller på uppdrag av någon offentlig verksamhet i Sverige. Genomförandet ska ha ökat kunskapen om en företeelse eller ändrat ett beteende bland medborgarna.

– Det känns superkul och viktigt för Region Gotland att synas i det här sammanhanget. Vi har nått över 1,1 miljarder med den tävlingen och tillsammans med den tidigare kampanjen Gotlands fulaste gräsmatta är vi uppe i en räckvidd på över 2,1 miljarder – 1/4 av jordens befolkning! Det ger oss raketbränsle framåt och motiverar oss och andra inom den offenliga sektorn att våga ta plats och kommunicera modigt, säger Mimmi Gibson, biträdande enhetschef, hållbar tillväxt, Region Gotland.

Region Gotland var nominerad i tre kategorier:

  • Årets hållbarhetskommunikation
  • Årets internationella
  • Årets samhällsinformation

Se filmen om Världens fulaste gräsmatta (engelskt tal)

För att uppmärksamma vikten av att spara vatten

Enorma mängder vatten används för att vattna gräsmattor enbart av estetiska skäl. I vår allt varmare värld är vattenbrist ett växande problem. UNESCO uppskattar att antalet människor i städer med vattenbrist kommer att fördubblas från 930 miljoner år 2016 till 1,7–2,4 miljarder människor år 2050. Genom att avstå från att vattna gräsmattor av estetiska skäl kan vi skydda grundvattenresurserna. Gotland vill spara vatten genom att ändra den gröna gräsmattanormen och visa Sverige och världen att hållbart beteende inte behöver vara tråkigt.

Den globala tävlingen härstammar från tävlingen "Gotlands fulaste gräsmatta" som arrangerats av Region Gotland i samarbete med kommunikationsbyrån Differ Agency AB de två senaste åren. Tävlingen har minskat vattenförbrukningen på ön och startat en internationell debatt om vikten av vattenkonservering. Sedan 2022 har initiativet nått över en miljard människor.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 april 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00