Sök

Öppna data – en källa till nya idéer och konkurrenskraft i näringslivet

Nålar längs en väg på en karta.

Öppna data är data, eller information, som vem som helst kan använda utan avgift eller villkor. Nu genomförs förstudien Öppna data som ska kartlägga behov och öka kunskapen om öppna data, bland små och medelstora företag på Gotland.

Både offentliga aktörer, företag och organisationer framställer stora mängder data i sina verksamheter. Det kan handla om ställplatser för husbilar, kartor, luftkvalitet, väderinformation, årsredovisningar eller hållbarhetsrapporter.

Förstudien Öppna data ska kartlägga behov och öka kunskapen om öppna data bland små och medelstora företag i regionerna Gotland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg. Små och medelstora företag kan ha nytta av öppna data genom att bidra till att företagen blir mer anpassningsbara, konkurrenskraftiga, hittar fler samarbeten och skapar möjligheter till gemensam innovation.

– Genom förstudien kan vi öka kunskapen om nyttan med öppna data och se vilket behov av öppna data som finns bland våra företagare på Gotland. Att vi är fyra regioner som gör studien gemensamt gör dessutom att vi får en bredare syn på behovet och kan dra nytta av varandras erfarenheter och resurser. Det innebär också att vi är fyra som kan dela på en framtida teknisk lösning, istället för att vi skapar varsin, säger Amanda Andersson, digitaliseringskoordinator på Region Gotland.

Förstudien pågår under nio månader och har en budget på totalt 1 miljon kronor, varav 400 000 kronor kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF). Region Gotland och övriga regioner medfinansierar förstudien med 150 000 kronor vardera.

Kontakt förstudien Öppna data

Amanda Andersson, digitaliseringskoordinator
E-post: amanda.andersson@gotland.se
Telefon: 0498-26 91 40

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00