Nya resultat för kvalitet – Gotland i framkant i flera frågor
Nätverket Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) har presenterat en sammanställning av de senaste mätningarna av Region Gotlands kvalitet. Resultaten gäller för områdena barn och unga, stöd och omsorg samt samhälle och miljö.
I jämförelse med andra kommuner ligger Gotland i framkant bland annat när det gäller personaltäthet inom förskolan, nöjdheten hos elever i årskurs 8 samt hög andel fossiloberoende fordon. Platsbrist på LSS-boenden och handläggningstiderna inom bygglov ses som förbättringsområden.
Kommunens kvalitet i korthet är ett nationellt nätverk som pågått sedan 2006 och som i dagsläget omfattar cirka 170 av Sveriges 290 kommuner. KKiK redovisar och jämför resultat inom områden som är av stort intresse för invånarna. Resultat för KKiK presenteras löpande under året. Ambitionen är att i ett övergripande perspektiv beskriva kommunens kvalitet i jämförelse med andra kommuner.
Av de totalt 39 nyckeltalen som ingår i KKiK har Region Gotland resultat som är bland de 25 procent bästa inom 10 nyckeltal.
– Resultaten i KKiK ger inte svaret på allt, men det ger en lägesbild av vår kvalitet i relation till andra och vi får ett bra underlag för fortsatt dialog och lärande. Regionen har högt ställda mål för vårt kvalitetsarbete och vi arbetar systematiskt med att förbättra kvaliteten i hela organisationen, säger regionens tillförordnade kvalitetsdirektör Josefine Jessen.
Sammanfattning av de senaste resultaten inom tre av områdena som KKiK kartlägger
Barn och unga
Inom området Barn och unga ser vi att personaltätheten inom förskolan är fortsatt hög och bland de bästa resultaten i jämförelsen. Detta mäts i antal inskrivna barn per årsarbetare.
Nöjdheten med skolan hos elever i årskurs 8 är bland den högsta i jämförelsen.
– Det är ett glädjande resultat. Arbetet med tillgängliga lärmiljöer och arbete på den grundläggande nivån kring bemötande, att se till att det finns trygga vuxna i skolan har gett utdelning, säger Bo Eriksson, chef för avdelningen stöd och utveckling vid utbildnings-och arbetslivsförvaltningen.
Resultaten för elever i årskurs 6 med godkänt betyg i matematik har försämrats jämfört med tidigare år, men ligger över riksgenomsnittet.
– Undervisningen i matematik behöver kontinuerligt stärkas och utvecklas och det är ett pågående arbete inom Region Gotlands grundskolor, kommenterar Bo Eriksson vidare.
Antal aktivitetstillfällen för barn och unga, 0-18 år, i kommunala bibliotek ökade under 2021 för att sedan minska under 2022 och antalet deltagartillfällen i idrottsföreningar för ungdomar 7-20 år har minskat stadigt sedan 2016 men visar en liten uppgång under 2022. Samma trend ses på nationell nivå.
Stöd och omsorg
För försörjningsstöd mäts bland annat antal dagar det tar från ansökan till ett beslut om försörjningsstöd. Resultatet, åtta dagars väntetid, är bland de bästa i landet.
– För medborgare är det viktigt att processen är snabb. Att ha tydliga rutiner för vad en individ behöver förbereda är en viktig parameter för att processen skall vara skyndsam. Utvecklingen av digitala arbetssätt så som till exempel ansökan via e-tjänst är positivt för en skyndsam process, säger Hanna Ogestad, avdelningschef individ och familjeomsorgen.
Inom brukarbedömningen, individ- och familjeomsorgen, ställs bland annat frågan om brukare anser att deras situation blivit bättre efter kontakt med socialtjänsten. Årets resultat är bättre än tidigare mätningar.
– Avdelningen arbetar aktivt tillsammans med individer för att hitta lösningar som gynnar en hållbar förändring över tid, säger Hanna Ogestad vidare.
KKiK redovisar också nyckeltal som visar hur många personer som inte återaktualiseras ett år efter avslutat försörjningsstöd och här har Region Gotland tappat de senaste åren.
– Denna fråga behöver vi fortsätta att analysera men det skulle kunna handla om den generella samhällsutvecklingen med bland annat fler tidsbegränsade anställningar och ökade kostnader, kommenterar Hanna Ogestad, avdelningschef individ-och familjeomsorgen, socialförvaltningen.
Inom äldreomsorgen är brukarbedömningen positiv och resultatet inom särskilt boende är bland de högsta i jämförelsen. Likaså är personalkontinuiteten i hemtjänsten hög och resultatet är bland de bästa i landet.
Resultatet av brukarnas trivsel på LSS-boende har sjunkit och väntetiderna för erbjudande av boende enligt LSS efter beslut har förlängts jämfört med tidigare år.
– Väntetiden beror på att vi inte har haft tillgång till gruppbostäder under 2023. Det har varit kö under hela året vilket gör att brukare har fått vänta på att få sin insats verkställd, säger Therese Thomsson, myndighetschef på myndighetsavdelningen på socialförvaltningen.
Samhälle och miljö
Inom området Samhälle och miljö mäts bland annat antalet fossiloberoende personbilar samt lätta lastbilar i kommunorganisationen, det vill säga bilar som har möjlighet att köra på bränsle från förnybara källor. Här ser vi en stadig förbättring och Region Gotland ligger bland de högsta i jämförelsen.
– Genom en bra styrning och ett högt engagemang hos både politiker och tjänstemän har vi målmedvetet minskat vårt fossilberoende, säger Patric Ramberg, teknisk direktör.
Delaktighetsindex visar en samlad bild av hur väl kommunen möjliggör för medborgarna att delta i kommunens utveckling. Resultatet har ökat de senaste två åren och är bland de högsta i jämförelsen.
Förbättringsområden finns fortfarande vad gäller handläggningstiderna inom bygglov. Resultatet är opåverkat jämfört med tidigare år och bland de sämsta i jämförelsen.
– Föregående år präglades av chefsbyten och stor omsättning av personal, med långa handläggningstider som följd. I slutet av 2023 var vi nära nog fullbemannade och höll till största del våra med handläggningstider. Vi ser med tillförsikt fram emot 2024, säger avdelningschef för bygglov Anna Malkan Nelson.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2024