Sök

60 nya alléträd på plats vid Roma kungsgård

Parkarbetare planterar träd.

Arbetet med att återskapa trädgården vid Roma kungsgård fortsätter. Region Gotland har planterat ut 60-tal nya alléträd mellan Roma kungsgård och Roma kyrka. Genom kartor, georadar och olika spår av växtlighet rekonstrueras nu trädgårdarna kring kungsgården och klosterruinen som de en gång såg ut på 1800-talet.

Roma kungsgård har ända sedan vikingatiden varit en viktig mötesplats och är fortfarande en viktig kulturhistorisk plats för gotlänningarna. På 1800-talet fanns det en stor trädgårdsanläggning med gångar, odlingskvarter, fruktträdgårdar och en romantisk park.

Ett manskap med hästar står vid Roma kungsgård.

Ett manskap med hästar vid Roma kungsgård.

– Kyrkallén mellan Roma kungsgård och Roma kyrka är en av få dubbla alléer på Gotland. Vägen anlades i sin nuvarande form under 1730-talet. Träden planterades troligtvis i slutet av 1700-talet. Denna pampiga dubbelallé som fanns redan i slutet av 1700-talet är en viktig del av kulturarvet som Statens fastighetsverk vill restaurera, säger Anders Glassel, kulturarvsspecialist för landskap och park vid Statens fastighetsverk och projektledare för parkrestaureringen.

Runt Roma kungsgård och klostret finns det inte mindre än fyra alléer som ska skötas. Tidigare växte det almar i Kyrkallén men många träd drabbades av almsjukan och fick sågas ner. Under andra världskriget användes området av försvaret och byggdes då om till ett flygfält. Flygvapnet fällde då en fjärdedel av alla träd och gjorde den nästan 300 meter långa allén till en landningsbana.

– Vi har nu återplanterat 60 lindträd som ska ersätta de tidigare. Dessa träd är från en plantskola på fastlandet men vi har även en egen liten plantskola i Roma Kungsgård där vi låtit rotskott av Lind växa till sig och som vi sedan ska plantera ut i allén, säger Håkan Jakobsson, parkarbetare på Region Gotland.

Äldre foto med personer som står framför ett flygplan från andra världskriget.

Under andra världskriget användes området av försvaret och byggdes då om till ett flygfält.

Utöver att återställa Kyrkallén har grusgångar i trädgårdskvarteren från början av 1800-talet och grusgångar i den romantiska parken från slutet av 1800-talet återskapats. Vidare har 24 av de 150 fruktträd som avverkades i slutet av 1950-talet i trädgården återplanterats. Arbetet är i stort sätt klart och Anders Glassel hoppas nu att gotlänningarna och alla besökare ska uppskatta den eftertraktade kulturmötesplatsen.

– Jag hoppas att allmänheten är positiva till att få tillbaka den trädgård som en gång fanns i området. Att den pampiga allén ska bli ett naturligt inslag i den vackra miljön. Nu ska vi se till att sköta trädgårdarna på ett bra och fackmannamässigt sätt. Vi är tacksamma för att samarbeta med Region Gotland som gör ett mycket bra arbete i området.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 januari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt