Region Gotland planerar för ny gatubelysning i Visby innerstad
För att framtidssäkra belysningen i Visby innerstad har Region Gotland gjort en grundlig förstudie som nu presenteras. Efter en noggrann genomgång av belysning, kablar och stolpar kan man konstatera att den tekniska livslängden för anläggningen har passerat.
Den belysningsanläggning som idag finns i Visby innerstad är från början av 1900-talet och utgör en viktig del i den kulturmiljö som återfinns inom Visbys världsarv. Sedan anläggningen togs i bruk har flertalet förändringar och reparationer gjorts som nu har lett till belysningsanläggningen idag består av olika material och stolpar. Totalt finns det cirka 850 ljuspunkter placerade i eller i närheten av innerstaden som nu skulle behövas bytas ut.
– Förstudien visar att genomförandet av en utbytesplan brådskar mer än vad vi tidigare hade trott. De insatser som tidigare gjorts har åtgärdat problemen som uppstått löpande, men nu kan vi konstatera att vi behöver ta större krafttag, säger Patric Ramberg, teknisk direktör vid Region Gotland.
En utbytesplan är nödvändig
Förstudien visade att anläggningen inte längre uppfyller kraven som ställs på en modern belysningsanläggning. Förstudien visar även att det finns stora brister på den befintliga anläggningen och att en utbytesplan är nödvändig. Om inte utbytesplanen genomförs kan delar av belysningsanläggningen på sikt behöva släckas ner på grund av risk för bristande säkerhet.
– Vi tar givetvis resultatet av denna förstudie på stort allvar och förstår att vi kommer att behöva prioritera för omfattande insatser för att komma till bukt med bristerna. Vårt främsta fokus ligger nu på att säkerställa att vi får en anläggning som är hållbar och säker över tid, säger Mariette Nicander (M), ordförande tekniska nämnden.
Nytt belysningsprogram ska tas fram
I ett första skede ska nu ett belysningsprogram för Visby innerstad tas fram. Belysningsprogrammet syftar till att säkerställa en god och enhetlig belysning som bidrar till att skapa en hållbar och attraktiv innerstad utan att förvanska kulturmiljön. Belysningsprogrammet kommer att ligga till grund för vidare projektering av den nya anläggningen och innehåller bland annat riktlinjer för val av belysningsteknik och gestaltning. Nästa steg är att besluta om och när den föreslagna utbytesplanen kan genomföras.
– Det känns bra att vi nu har tagit fram fakta och underlag för att kunna gå vidare och modernisera belysningsanläggningen i Visby innerstad, vilket den så väl behöver, samtidigt som vi värnar den värdefulla stadsmiljön, säger Björn Rabenius, chef för park- och trafikavdelningen vid Region Gotland.
I förstudien har en översiktlig tidsplan tagits fram där brister prioriteras och åtgärdas etappvis under en 10-årsperiod. Summan för att byta ut den gamla belysningsanläggningen till en ny anläggning uppskattas uppgå till cirka 160 miljoner kronor och inkluderar markarbeten, kablar, stolpar och armaturer.
Frågor och svar om förstudie för gatubelysning
Vem är ansvarig för Region Gotlands belysningsanläggning?
Park- och trafikavdelningen inom teknikförvaltningen på Region Gotland ansvarar för gatubelysningen på allmänna platser som t.ex. gator, torg och parker. Drift och underhåll av gatubelysningen utförs i dagsläget av Gotlands Elnät AB (GEAB). Tekniska nämnden är beslutande nämnd för gatubelysningsfrågor.
Har inte åtgärder utförts kontinuerligt?
Felavhjälpande åtgärder genomförs löpande. På grund av anläggningens ålder och den speciella miljön i Visby innerstad har större åtgärder inte kunnat prioriteras i den omfattning som har krävts.
När kommer ni börja åtgärda anläggningens brister?
Felavhjälpande åtgärder för att komma till rätta med brister vidtas kontinuerligt av Gotlands Elnät AB (GEAB) inom ramen för löpande drift och underhåll. Mer omfattande åtgärder kommer att prioriteras och genomföras etappvis när projektet startas.
Hur mycket kommer arbetet att kosta?
I den framtagna förstudien uppskattas kostnaden för en ny belysningsanläggning uppgå till cirka 160 miljoner kronor över 10 år. Summan inkluderar markarbeten, kablar, stolpar och armaturer. Omfattningen av projektet kan förändras utifrån olika parametrar som t.ex. vad kommande belysningsprogram påvisar.
Vad betyder teknisk livslängd?
Med teknisk livslängd avses normalt den tid då konstruktionen uppfyller avsedd funktion med normalt drift och underhåll. Den tekniska livslängden kan variera för olika anläggningsdelar som t.ex. kablar, stolpar och armaturer.
Vad händer om inte anläggningen förnyas?
Om dagens anläggning inte förnyas finns det risk att delar av anläggningen kommer att behöva släckas ner eller tas ur bruk då normala felavhjälpande drift- och underhållsåtgärder inte längre räcker till.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 27 januari 2024