Sök

Miljö- och byggnämndens beslut i korthet

Under onsdagens sammanträde med miljö- och byggnämnden behandlades 29 ärenden. På agendan fanns bland annat en utredning av byggnadsordningen för Visby innerstad.

Nedan presenteras endast ett urval av alla ärenden från dagens sammanträde.

Planförslag i Gråbo till samråd

Miljö- och byggnämnden beslutade att sända vidare ett detaljplaneförslag inom fastigheten Visby Riggen 1 till samråd. Kvarteret Riggen, som är beläget i Gråbo, har tidigare bestått av ett bostadsområde från 1970- talet med 87 bostäder i form av flerbostadshus. Hela området ska rivas och återuppbyggas och i samband med detta vill sökanden möjliggöra en förtätning av bostäder inom fastigheten.

Sökanden har sedan tidigare beviljats bygglov inom gällande detaljplan för 9 bostadshus och 106 bostäder. Eftersom en stor del av byggrätterna i den gällande detaljplanen är förbrukade, behöver en ny detaljplan upprättas för att möjliggöra ytterligare bostadsbebyggelse inom fastigheten.

Idén som ligger till grund för planförslaget innebär 16 nya flerbostadshus med loftgångar eller radhuskaraktär. Förslaget innehåller totalt 179 nya bostäder, inklusive det tidigare beviljade bygglovet. Planförslaget tar fasta i tidigare struktur och utformning av området och innehåller även användningen kontor inom en av byggrätterna.

Andreas Unger (M), miljö- och byggnämndens ordförande:

– Det är värdefullt om vi kan utöka antalet lägenheter samtidigt som vi tar vara på kvaliteterna från den miljö som nu rivs bland annat på grund av fuktskador. Vi ser positivt på en förtätning men vill gärna att området bibehåller sin småskalighet, grönska och charm.

Översyn av byggnadsordningen

Nämnden tog emot en rapport om byggnadsordningen för Visby innerstad och beslutade om en rad förenklingar och förtydliganden i tolkningen av densamma.

Byggnadsordningen innehåller riktlinjer för att underlätta för den som vill vårda, bygga om, ändra eller bygga till utan att Visby innerstads unika kulturvärde äventyras. Den utredning som tagits fram har identifierat ett antal förbättringsområden bland annat avseende kommunikation med allmänheten, utveckling av e-tjänster och dialog för att synkronisera bygglovsprövningar med upplåtelse på allmän plats, park och trafik.

Nämnden beslutade även att ge ett uppdrag för att undersöka möjligheten att starta upp ett världsarvscenter för att finnas tillgänglig för allmänheten. Som ett första steg ska uppdraget se på möjligheter att kunna ta emot besök i Donnerska huset.

Andreas Unger (M), ordförande i miljö- och byggnämnden:

– Jag tycker att rapporten belyser många av de utmaningar som kommer med att förvalta ett världsarv där historia och nutid möts i en levande stadsmiljö. Den här översynen och de förbättringsområden som identifierats kan förhoppningsvis leda till en bättre balansgång mellan utveckling och bevarande i Hansestaden Visby.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 april 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 16.00